ООН не взе решение за руския конвой, напрежението се засилва

22427
ООН не взе решение за руския конвой, напрежението се засилва
Снимка: Getty Images/Guliver

Едностранното навлизане на над 220 камиона от хуманитарния конвой на Русия доведе до много критики от Запада, но за пореден път Съветът за сигурност на ООН не показа единствно и не излезе с обща позиция по въпроса.

Късно снощи Съветът се събра на извънредено заседание, но срещата се оказа безплодна, заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Марк Лайъл Грант. „В хода на обсъжданията нямаше солидарност във всички възгледи”, разказа дипломатът след извънредното заседание, посветено на ситуацията с хуманитарния конвой от Русия. Въпреки това Грант отбеляза, че много държави изразяват безпокойство от навлизането на хуманитарния конвой на украинска територия без разрешение от властите.

Яценюк: Украйна е изправена пред дълга и студена зима

Украйна е изправена пред дълга и студена зима. За това предупреди днес премиерът Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че стр...

Руският представител Виталий Чуркин пък каза, че Русия е изпратила хуманитарния си конвой след официално разрешение на Киев. Той напомни, че съответстващата нота е била получена на 12 август и спомена, че в Сирия хуманитарната помощ се доставя без съгласието на властите на страната.

„Доколкото се отнася до уважението на суверенитета, ние получихме от тях (украинските власти) официално съгласие, ние обсъждахме с тях този въпрос, а след това те решиха да лъжат, това си е техен проблем”, каза Чуркин пред руски журналисти след края на закритото заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, предаде Агенция „Фокус”.

На свой ред заместник представителят на Украйна в ООН Александър Павлюченко каза, че Русия сама е прекъснала проверката на хуманитарния конвой. По думите му, украинските граничари са започнали проверката още в четвъртък и десетки транспортни средства са преминали митнически контрол. Въпреки това руската страна не е дочакала края на проверките и е взела едностранно решение за преминаването на конвоя през границата.

А прессекретарят на НАТО Оана Лунгеску заяви, че от средата на месеца Алианса е получил данни за рякото участие на руските сили, „включващи използването на спецчасти и десантни подразделения в Източна Украйна”. Руска артилерийска подкрепа – както от територията на Русия, така и от територията на Украйна – се използва срещу въоръжените сили на Украйна”, отбеляза Лунгеску.

Съветът за сигурност на ООН ще заседава заради руския конвой

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредни консултации, след като Русия изпрати хуманитарен конвой в Източна Украйна, където про...

Междувременно наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) на руския граничен пункт „Донецк” съобщиха, че 221 транспортни средства от руския хуманитарен конвой са преминали границата с Украйна, от които около 200 камиона и над 20 съпровождащи автомобила. 

Част от камионите „Камаз” вчера пристигнаха в Луганск, където още в днес трябва да заработят пунктовете за раздаване на хуманитарната помощ. Вече са организирани 24 пункта, 12 от които ще отворят още в събота сутринта, съобщиха от администрацията на самопровъзгласилата се Луганска народна република. Преди това ще бъдат извършени оглед и опис на товарите. Списъците ще бъдат сверени с тези, предоставени от руската страна. По данни на председателя на парламента на Съюза на народните републики Олег Царев, в Луганск вече е съставен списък на най-нуждаещите се от помощ жители.

Според оценки от ОССЕ и Червения кръст камионите не са придружавани от международни наблюдатели и не са обозначени със знака на Червения кръст. От Червения кръст съобщиха, че не са придружили конвоя, защото e минаl през зони на жестоки сражения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа