ООН прие резолюция за закрила от наблюдение в интернет

12184
ООН прие резолюция за закрила от наблюдение в интернет
Снимка: Getty Images/Guliver

Общото събрание на ООН гласува единодушно резолюция за закрила от наблюдение в интернет, разработена от Бразилия и Германия.

Документът бе разработен след скандала с бившия служител на ЦРУ Ерик Сноудън, от чиито разкрития стана ясно, че за безпрецедентната програма за повсеместен шпионаж на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

ООН: Световната икономика с добри перспективи през 2014

В годишния доклад на ООН за икономиката и перспективите за 2014 година се прогнозира растеж на световната икономика до най-малко 3%, съ...

Резолюцията призовава страните-членки на ООН "да уважават и защищават правата на неприкосновеност на личния живот, включително в контекста на цифровите комуникации", както и "да вземат мерки, с чиято помощ да се сложи точка на нарушаването на тези права, както и да създадат условия за предотвратяване на подобни нарушения, включително на законодателно ниво".

За последен път ООН се занимава по-сериозно с въпроса за неприкосновеността на личния живот през 1988 г., когато е оптимизиран текстът на Международния пакт за граждански и политически права. Както постоянният представител на Бразилия в ООН Антониу Патриота заяви, "за тези 25 години комуникационните технологии са направили огромен скок в своето развитие".

Текстът на приетата резолюция е разработен от Бразилия и Германия съвсем не случайно. От огласените от Ерик Сноудън данни стана ясно, че САЩ са подслушвали телефоните на поне 35 държавни лидери, сред които бразилския президент Дилма Русеф и германския канцлер Ангела Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com