ООН ще следи за злоупотребите с лични данни в интернет

9545
ООН ще следи за злоупотребите с лични данни в интернет
Снимка: Getty Images/Guliver

ООН ще назначи специален наблюдател, който да следи за нарушения на правата за неприкосновеност на личната информация в интернет пространството.

Съветът и неговите 47 членове одобриха с консенсус резолюцията, установяваща позицията на наблюдател, която ще е с мандат от три години.

"Същите права, които човек има извън интернет пространството, трябва да бъдат защитавани и онлайн, в това число и правото на неприкосновеност на личните данни", се казва в текста на резолюцията, цитиран от АФП.

Тя е представена пред съвета от Германия и Бразилия, страни които бяха силно засегнати от разкритията на Едуард Сноудън за мащабно подслушване от страна на правителствата на САЩ и Великобритания. Германският канцлер Ангела Меркел както и бразилският президент Дилма Русеф също бяха сред тези, които са били подслушвани, показаха разкритите документи.

Чрез резолюцията съвета иска да изрази своето "дълбоко притеснение за негативното влияние, което наблюдението,... прихващането на комуникации, в това число и извъндържавното подслушване и събирането на лични данни, особено когато са в мащабни размери, могат да имат на съществуването и притежаването на човешки права".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа