Обстановката в Източна Украйна остава напрегната

10095
Обстановката в Източна Украйна остава напрегната
Снимка: Getty Images/Guliver

Обстановката в Източна Украйна остава напрегната, дни след ескалацията на конфликта между правителствените войски и сепаратистите, предаде БНР.

Руските осведомителни агенции разпространиха съобщение от местните власти, че армията е подложила на обстрел селището Октябърски, северно от Донецк. Твърди се, че стрелбата е засегнала пазар и жилищни блокове.

Япония и Канада помагат финансово на Украйна

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви след среща в Киев с украинския президент Петро Порошенко, че страната му ще предост...

Междувременно американският президент Барак Обама потвърди "силната подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост" на Украйна в телефонен разговор с украинския президент Петро Порошенко. Двамата изразиха "дълбока загриженост от последната атака на комбинирани руски и сепаратистки сили през сегашната линия на контакт край Донецк", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, информират "Ройтерс" и ТАСС. 

Обама и Порошенко отново призоваха Русия и подкрепяникте от нея сепаратисти стриктно да спазват плана за прекратяване на огъня, съгласуван през февруари в Минск. Разговорът се състоя преди Обама да замине днес за срещата на върха на страните от Г-7 в Германия, където се очаква конфликтът в Украйна да бъде сред основните теми. 

Петро Порошенко обсъди ситуацията в Донбас и с германския канцлер Ангела Меркел в разговор по телефона вчера. 

"Увеличаване на военните учения и тренировъчните програми в Европа е обсъждано на съвещание в Германия, с участието на американски топдипломати висши военни. Това е начин да се контрира по-добре руската агресия в региона", заяви след срещата министърът на отбраната Аштън Картър, цитиран от "Асошиейтед прес".

"Интерфакс": ЕС вече реши да удължи санкциите срещу Крим

Политическо решение за удължаване на санкциите срещу Крим вече има. Това твърди руската агенция „Интерфакс”, като в свой ма...

Той призна, че икономическите санкции срещу Москва не спират подкрепата й за сепаратистите в Украйна. Вашингтон и други страни се тревожат, че президентът Владимир Путин ще използва същата тактика и другаде в региона. Той позиционира Русия като противник на САЩ, каза американският военен министър. 

"Да не се страхуваме от Русия", призова междувременно президентът Владимир Путин в пространно интервю за италианския вестник "Кориере дела сера", публикувано в платеното му електронно издание и цитирано от редица световни агенции. Според казаното от Путин идеята, че един един ден Русия би могла да атакува НАТО е лишена от смисъл и няма никакво основание. Някой е заинтересован да подхранва тези страхове. Може би САЩ искат да избегнат сближаването между Европа и Русия, споделя предположението си Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com