Обвиниха Мартин Шулц в прахосничество

2775
Обвиниха Мартин Шулц в прахосничество
Снимка: БГНЕС

Шефът на Европарламента Мартин Шулц беше обвинен от евродепутати в прахосване на обществени пари. В доклад се посочва, че Шулц разполага с две лимузини, двама шофьори и 33 други членове на екипа си. Според евродепутати политикът социалист, който призовава към по-висок финансов принос от страните членки, дава лош пример.

Екипът на Шулц включва говорител, петима души за връзки с медиите, двама отговарящи за програмата му и автор на речи, припомня The Daily Mail.

В годишния преглед на финансите на Европарламента на комисията по бюджетен контрол е отбелязано, че се поставя под съмнение необходимостта от големия брой служители в офиса на президента на Европейския парламент. Освен това има и двама разсилни с черни костюми, които освен че приемат гостите, вършат и други задължения. В доклада е констатирано, че големият екип на Шулц „дава лош пример за съкращаване на разходите и финансовата отговорност в Парламента“.

Евродепутати поставят под въпрос и необходимостта Шулц да използва две лимузини. Шулц, който е евродепутат от 21 г., получава годишно заплата от 306 674 евро, а разходите за раздутия му екип достигат 1 351 997 евро. Лидерът на Юкип Найджъл Фараж каза във връзка с този случай: „Савската кралица вероятно е имала по-малък антураж, със сигурност по-малко шофьори. Не мога да определя какъв е Мартин Шулц. Това, което показва този доклад, е, че президентът на Европейския парламент е алчен за лесна печалба от ЕС. Той обича ЕС, защото той е добър за него в личен план.“

Вчера един от хората за връзки с медиите от офиса на Шулц обяснил нуждата от двама шофьори със съответствие на правилата в ЕС. „Двама шофьори са необходими поради високата мобилност на президента, която не би могла да бъде удовлетворена с един шофьор.“ Две коли били необходими на Шулц, защото имало много случаи, в които президентът пътува част от пътя с кола, после хваща самолет или влак и след това отново му е необходим автомобил. „Ако имахме само една кола, тогава на парламента щеше да се налага да наема кола за втората част от едно пътуване. Още повече от съображения за сигурност е по-добре за него да е в парламентарни автомобили колкото се може повече.“ По думите на този служител Шулц имал по-малоброен екип от двамата си предшественици.

Политикът станал алкохолик и загубил работата си като продавач на книги, след като започнал да пие след получаване на нараняване в коляното, което сложило край на мечтата му за спортна кариера. Шулц подрежда сред хобитата си футбола, четенето и историята. Той е фен на Ерик Хобсбаум. Обвиняван е в политическо връзкарство, тъй като осигури високи административни длъжности в Европарламента за членове на своя личен екип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com