Очакват се резултатите от референдума за Донецка и Луганска област

9471
Очакват се резултатите от референдума за Донецка и Луганска област
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна, Русия и Западът очакват днес да бъдат оповестени резултатите от провелия се вчера референдум за статута на Донецката и Луганската област.

В края на деня за гласуване в Красноармейск, Донецка област, избухна стрелба, при която загинаха двама души. При престрелката е бил ранен един човек. В момента той се намира в болницата с рана на крака. Според първоначалната информация, която по-късно беше опровергана от Киев, в града са влезли части на батальон „Днепър” от Националната гвардия на Украйна.

Алтернативен референдум в Донбас и Луганск - над 70% искат в Украйна

Над 70% от гласувалите на алтернативен референдум за статута на Донбас са против областта да се отделя и желаят териториалната цялост н...

Украинската Национална гвардия не е убивала мирни жители в Красноармейск, заяви и.д. министърът на отбраната Михаил Ковал. Той подчерта, че военните убиват единствено въоръжените сепаратисти.
Същевременно, украински медии съобщиха, че гласуването се е провеждало в гаражи, навеси и в салоните на обикновени автомобили.

Редица държави вече обявиха, че няма да признаят резултатите.
„Така нареченият референдум в Донецката и Луганската области е незаконен, и ние няма да признаем неговите резултати. Организаторите на гласуването не притежават демократична легитимност”, изтъкна Мая Кочиянчич, прессекретар на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

По думите на Кочиянчич, провеждането на референдума противоречи на целите на женевските споразумения, които бяха постигнати от Украйна, Русия, ЕС и САЩ миналия месец. По-рано днес аналогично изказване даде и официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джени Псаки. "Този референдум беше организиран от нелегални въоръжени сепаратистки групировки в разрез с нормите на международното и на украинското право", заяви Марцин Войцеховский, прессекретар на вътрешното министерство на Полша.

 

Турчинов: Референдумът е риск за мира в Украйна

Александър Турчинов, временно изпълняващият длъжността президент на Украйна, призова в събота избирателите да не гласуват с „да" ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com