Официално: Русия с ембарго върху храните от Запада, но не и върху алкохола

34251
Официално: Русия с ембарго върху храните от Запада, но не и върху алкохола
Снимка: Getty Images/Guliver

Руското правителство наложи пълно ембарго на вноса на говеждо, свинско, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия за период от една година. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на днешното заседание на руския кабинет.

Правителството изрично съобщи, че забраната не се отнася за алкохол. Освен това Медведев изрично уточнява, че ембаргото не важи за бебешка храна, както и за закупени за лично ползване продукти от чужбина. Такива продукти, които няма да се пласират на руския пазар с цел търговска облага, няма да бъдат конфискувани на руската граница, казва Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Руският премиер уточни, че страната му е готова да промени срока на ембаргото, ако "нашите партньори възприемат конструктивен подход".

30% от плодовете и 20% от зеленчуците за износ на ЕС отиват в Русия

30% от износа на плодове и 20% от износа на зеленчуци от ЕС отиват за Русия, показват данни на Европейската комисия. "Руската забрана ...

"Дълго време се надявахме, че межународните ни партньори ще проумеят колко ненужни са икономическите санкции. За съжаление те не го направиха", завърши Медведев.

Русия заплашва също да забрани полетите над територията й между Европа и Азия. Припомняме, че вчера Канада забрани на руската нискотрафина компания "Добролет" да осъществява полети над канадска територия.

„В течение на една година от деня на встъпване в сила на настоящия указ се забранява или ограничава осъществяване на външноикономически операции, предвиждащи внасянето на територията на Русия на отделни видове селскостопанска продукция суровини и продоволствие от страните, които се явяват държави, взели решение за въвеждането на икономически санкции по отношение на руски юридически и физически лица или присъединили се към такова решение”. Това гласеше съобщение на пресслужбата на Кремъл относно подписан вчера (6 август) указ на руския президент Владимир Путин.

По данни на руското земеделско министерство в Русия през 2013 година са внесени с 6% повече хранителни продукти, отколкото през 2012 година, а общата им стойност е 43,1 млрд. долара. Износът на Русия по това перо за миналата година пък е 16,2 млрд. долара.

Coca Cola спря рекламите си в четири руски телевизии

Една от най-популярните американски компании в цял свят Coca Cola (Кока Кола) реши да спре рекламите си в общо четири руски телевизии. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа