Окончателно: 2 млн. шотландци не пожелаха да се махнат от Великобритания

16223
Окончателно: 2 млн. шотландци не пожелаха да се махнат от Великобритания
Снимка: Gettyimages

55,3% срещу 44,7% - това е резултатът, който предопредели оставането на Шотландия в рамките на Обединеното кралство, показват окончателните данни от плебисцита.

Според данните от гласуването от всички 32 области на Шотландия, "за" отделянето на региона от Обединеното кралство са гласували 1 617 989 души (44,7%), а „против” – 2 001 926 души (55,3%). Общо избирателната активност е била 84.6%.

Лондон си отдъхна за Шотландия и дава сигнал за промени

85% от имащите право на глас са гласували на референдума за независимостта на Шотландия. Вече е ясно, че мнозинството са предпочели Шот...

Резултатът беше посрещнат с голямо облекчение от управляващите във Великобритания. То стигна до такива висоти, че британските държавни мъже започнаха да обещават нови привилегии.

"Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите работи, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните", каза британският премиер Дейвид Камерън.

Според британския вицепремиер Ник Клег гласуването на шотландците против независимостта е сигнал за по-широка конституционна реформа в цяла Великобритания. Той допълни, че иска коалиционното правителство да даде нови правомощия на Шотландия, информира БТА.

"Напълно съм доволен, че шотландците взеха това изключително важно решение за запазване на нашето семейство от нации за бъдещите поколения", каза Клег.

Той добави: "Сега трябва да предоставим навреме и в пълна степен радикалния пакет от нови правомощия, които да бъдат дадени на Шотландия. Този референдум бележи не само нова страница за Шотландия в Обединеното кралство, но и по-широка конституционна реформа в съюза".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа