Оланд: Следващите часове са критични

17555
Оланд: Следващите часове са критични
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че следващите няколко часа ще бъдат критични за новият мирен договор за Източна Украйна.

Той допълни още, че е важно да се продължи натискът, за да е сигурно, че договореностите ще бъдат спазени. "Следващите часове ще бъдат решаващи, тъй като нещата могат да се развият по всякакви начини", каза френският държавен глава при пристигането си в Брюксел за срещата на високо равнище на ЕС. "Ще трябва да останем нащрек, да поддържаме натиска и да продължим напред", допълни още Оланд.

Междувременно руският президент Владимир Путин каза, че сепаратистите са обградили 8000 украински войски и очаква войниците в най-скоро време да свалят оръжие след подписания мир в Минск.

Изказването на президента идва след маратона от преговори в столицата на Беларус с германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и неговият украински колега Петро Порошенко. На нея беше договорено прекратяване на бойните действия в Източна Украйна, което трябва да влезе в сила на 16 февруари.

Според Путин бунтовниците са обградили "значителна група от 6000 до 8000" украински войници, които трябва да спрат да "оказват съпротива". Държавният глава обаче не уточни къде точно се намират украинските войници, но агенция АФП уточнява, че по всяка вероятност става въпрос за участници в сраженията край град Дебалцево, където силите на Киев са под сериозна атака от страна на сепаратистите.

Путин посочи още, че въпросът очевидно е бил сериозна пречка по време на преговорите. "Украинското ръководство вярва, че няма такова обкръжаване и по тази причина те вярваха, че всичко ще премине гладко", каза още Путин. Той допълни, че след преговорите двамата с украинския президент Петро Порошенко са упълномощили военни експерти да разгледат въпроса.

По-рано говорителят на украинския генерален щаб Владислав Селезньов отрече да има блокирани украински части край Дебалцево.

50 руски танка са влезли в Украйна тази нощ

През изминалата нощ близо 50 танка и друга тежка техника са влезли от Русия в Украйна. Това съобщи говорител на украинската армия, пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа