Оланд: Трагедията край Лампедуза е най-ужасната катастрофа в Средиземно море

8666
Оланд: Трагедията край Лампедуза е най-ужасната катастрофа в Средиземно море
Снимка: Gettyimages

Френският президент Франсоа Оланд призова външните и вътрешните министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) да проведат спешна среща заради удавилите се в Средиземно море.

„Ако смъртта на мигрантите бъде потвърдена, това ще бъде най-ужасната катастрофа в последните години, която се е случила в акваторията на Средиземно море”, заяви в телевизионно интервю Оланд, цитирано от "Франс прес".

Кораб с над 700 имигранти потъна край Лампедуза

Кораб с поне 700 нелегални имигранти се е преобърнал в Средиземно море. Организирана е спасителна операция, съобщава вестник "Таймс ъф...

Той също е на мнение, че „Европа трябва да действа срещу все по-честите случаи на масови удавяния”. Оланд настоя за „повече лодки и въздушно наблюдение и активна борба срещу трафикантите на хора“, като ги обвини в „тероризъм”. „Защото тези, които качват хората в лодките, са трафиканти, дори терористи, защото са наясно, че тези лодки са отвратителни… и излагат стотици хора на опасност“, възмути се френският държавен глава.

Едва 28 имигранти бяха спасени, след като корабче с нелегални емигранти се преобърна в близост до остров Лампедуза около полунощ. Инцидентът е станал, когато край корабчето е преминал търговски кораб, причинил вълнение, обърнало плавателния съд. На борда е имало около 700 души, а надеждата за откриване на оцелели намалява с всеки изминал час, предаде БЛИЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа