Опозицията в Украйна излезе с ултиматум към управляващите

20527
Опозицията в Украйна излезе с ултиматум към управляващите
Снимка: Иво Божков

Опозицията в Украйна излезе с ултиматум към управляващите. Те настояват за оставка, нови избори и подписване на споразумението за асоциирано членство в Евросъюза. Хората на площад "Независимост" в Киев, искат и съд за полицаите, били журналисти и протестиращи, преди седмица.

Специална комисия, съставена от депутати на опозицията, ще разследва побоя на 30 ноември. Особено внимание ще се обърне на пострадалите журналисти.

Янукович се срещна с Путин, Тимошенко спира гладната стачка

Руският президент Владимир и украинският му колега Виктор Янукович проведоха в Сочи работна среща, на която обсъдиха стратегическо па...

„Към днешна дата ние като комисия, защитаваща свободата на словото, разглеждаме 23 такива случая”, обясни Микола Томенко, депутат от партия Отечество, председател на комисията.

От управляващата партия твърдят, че те също разследват инцидентите. Според тях обаче опозицията преувеличава. Те сравниха протестите и обвиненията за изчезнали хора с грип.

„Знаете ли, това ми прилича на 2009 година, когато предишното правителство твърдеше, че у нас има свински грип и стотици умират, а всъщност никой не беше проверил от какво са умрели тези хора. Имаше паника и хаос. Днес на опозиционните лидери също им трябва хаос в страната”, смята Николай Жук, депутат от Партия на регионите.

А на площада от днес има и църква. „Молим се за мир, за мирно решение след това изпитание, молим се за нашата държава и за хората, на които са нужни нашите молитви”, каза свещеникът отец Витали.

Украйна – революция, но докога?

Революция на ръба. Това е странното чувство, което оставяха този четвъртък демонстрациите на киевския площад „Независимост&rdquo...

Протестиращите вече са си направили и приложение за мобилен телефон, което показва къде има протести и полиция. „Това са кордоните на милицията и на спецчастите, а тук са протестиращите. Ако натиснеш копчето виждаш и колко хора има там”, обясни Дима.

На картата излизат и протестните автопоходи, които вече се провеждат всяка нощ. И днес протестиращите напразно чакаха Янукович пред президентството. Изненадващо той се оказа на извънредна визита в Москва, за да се срещне с Владимир Путин.

Освен протестите в Киев за пореден ден тук се проведе и контрапротест в подкрепа на президента Янукович. „През 2004 година имахме мейдан и оранжева революция и тя доведе до разруха. Нямахме работа, пари, нищо. И тъкмо започнахме да се оправяме, да живеем, вдигнаха ни пенсиите и заплатите и майчинските, имаме субсидии и стабилна валута. Защо да губим всичко това?”, пита се Светлана.

Източник: БТВ

От днес украинската опозиция започва формирането на независима власт в Киев

От днес украинската опозиция започва формирането на независима власт в Киев. Нейните лидери допускат преговори с властта, но само ако б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа