Оръжия за 400 млрд.долара са били изтъргувани през миналата година

12902
Оръжия за 400 млрд.долара са били изтъргувани през миналата година
Снимка: Gettyimages

Светът е продал и купил оръжия на стойност над 400 млрд.долара през 2013 г. Това показва доклад на Института за изследване на мира СИПРИ, съобщава в. "Зюддойче цайтунг".

Челната тройка страни, най-големи износители на оръжие, са САЩ, Русия и Германия.

През 2013 г. производителите на оръжие от Северна Америка и Западна Европа имат по-малко продажби, отколкото през 2012 г., поради което се забелязва ръст в продажбите на оръжейните концерни от останалата част от света. Това сочи проучване на дейността на 100-те най-големи производители на оръжие в света на института СИПРИ в Стокхолм.

Общо продажбите на стоте най-големи фирми в този бизнес възлизат на 402 млрд. долара. Оръжейниците от Русия успяха да увеличат дела на участието си на световния пазар, като десет от фирмите на Москва влязоха в челната стотица на света. Девет от тези компании успяха да увеличат дела си с 20% в сравнение с резултатите си от 2012 г. Според Зюддойче цайтунг" това се дължи на програмата за модернизиране, с която руската държава се стреми да издигне до западното равнище не само руската армия, но и оръжейната промишленост.

"След войната в Грузия Русия разбра, колко сериозно е изоставането на армията й и колко големи са структурните проблеми", казва експертът от СИПРИ Симон Веземан. Въпреки че страната изпитва стопански затруднения, Веземан не вярва, че ще намали оръжейното си производство. Най-големият производител на оръжие в русия "Алмаз-Антей"се наредил на 12-то място в света с оборот от продажби за 8,03 млрд. долара.

Въпреки намаляването на оборота им, производителите от Северна Америка и западна Европа се задържат начело на световното производство. След Втората световна война челната десетка от компании в световен мащаб се пада на производители от тези два региона. В света през 2013 г. най-голям оборот е реализирала американската компания Локхийд Мартин – 35,49 млрд. долара, следвана от Боинг и британската BAE Systems.

Най-големият германски производител на оръжие – Райнметал, е на 32 място в света. Според някои информации тази компания е "смазала" продажбите си в чужбина с подкупи от около 43 млн. евро, които са отишли в джобовете на високопоставени служители и военни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа