Основна комисия в ЕП прие ТПТИ след компромис на социалистите

16186
Основна комисия в ЕП прие ТПТИ след компромис на социалистите
Снимка: Actualno.com

Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие вчера (28 май) резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите (investor state dispute settlement – ISDS). Това стана възможно, след като двете основни политически групи в комисията постигнаха споразумение по въпроса.

Резолюцията имаше няколко поправки, но всички погледи бяха приковани върху ключовото гласуване за ISDS и компромиса, който беше постигнат между Европейската народна партия (ЕНП) и Групата на социалистите и демократите.

Арбитражът в ТПТИ би подкрепил ЕС, когато иска да инвестира в Китай или Африка

Христо Христов, съветник Политически анализи в Представителството на Европейската комисия в България коментира пред Actualno.com Транса...

29 народни представители гласуваха „за“ и 10 „против“ поправката, която урежда използването на механизма, предложен от еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом като „постоянно решение за разрешаване на спорове между инвеститори и държави..., където потенциални казуси се разрешават прозрачно от публично назначени, независими професионални съдии в публични изслушвания, които включват апелативна процедура“.

Преговорите се водят от страна на Европейската комисия, като Европейският парламент наблюдава преговорите и изказва становища относно определени теми по споразумението. След изготвяне на окончателното споразумение, ТПТИ трябва да бъде одобрено чрез гласуване в ЕП. Вчерашното одобрение от комисията по международна търговия в ЕП обаче е ключово. То дава представа за настроенията около приемането на ТПТИ от ЕП, включително и със спорната досега клауза за ISDS. Резолюцията, изготвена в комисията, ще се гласува от всички 751 депутата в Европейския парламент на 10 юни.

За да се гласува в полза на ТПТИ, Групата на социалистите и демократите се отказаха от първоначалната си позиция против клаузата за защита на инвеститорите. В замяна на това, ЕНП прие уточнения, според които ЕП „взима под внимание, че развитите в ЕС и САЩ съдебни системи...ще предоставят ефективна съдебна защита, базирана на принципа на демократична легитимност, ефикасност и ефективност спрямо разходите“.

Зелените и крайно левите в ЕП гласуваха против. Те бяха предложили изменение, с което се отхвърля ISDS под всякаква форма, което обаче загуби актуалност, след като мнозинството прие механизма с уточняващия текст.

Г. Ганев: Европа е слаба спрямо САЩ и ТПТИ й е необходимо

Трябва да се разбере, че Европа е в слаба икономическа позиция в сравнение със САЩ. САЩ може да избира с кого да си играе, но Европа - ...

Какви мненията бяха изказани от някои евродепутати след гласуването в комисията и какъв друг какъв компромис се направи по време на сесията може да четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com