От ЕНП ровят докрай за европейските пари на Моника Йосифова

33601
От ЕНП ровят докрай за европейските пари на Моника Йосифова
Снимка: БГНЕС

Европейската народна партия поиска допълнителни разяснения за това как Моника Йосифова, съпругата на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС), е получила 60 хил. евро за кампания за популяризиране на изборите за Европейски парламент и дейността на институцията.

Йосифова вече декларира, че връща парите заради шума, който се вдигна около проекта, но ЕНП не мислят да оставят нещата дотук. Депутатът от ЕНП Инге Гресле, която е говорител на Бюджетната комисия към ЕП, поиска допълнителни разяснения и пълна картина на хронологията около това как Йосифова е получила парите от Европейския парламент.

След разследване на "Биволъ": Моника Йосифова връща спорни европари

Агенция „Актив груп”, която е собственост на Моника Йосифова – съпруга на лидера на БСП Сергей Станишев, е прекратила...

„Конфликтът на интерес в случая е очевиден. Разрешението за отпускане на парите на Йосифова е направено с помощта на председателя на ЕП Мартин Шулц (бел.ред – лидерът на ПЕС преди Станишев), което мирише на политическа услуга. Г-н Шулц трябва да изчисти ситуацията и името си и да направи публични всички факти около процедурата по отпускане на средствата. Питам – използва ли г-н Шулц парите на Европейския парламент и на данъкоплатците, за да помага на политическите си приятели”, каза Гресле.

В декларацията, в която Йосифова подписва като лице на компанията ѝ „Актив Груп” по проекта, се казва, че „с честната си дума не се намира в някоя от изброените ситуации, които го дисквалифицират за получаване на грант от Европейския съюз, включително конфликт на интереси”. Съпругата на Сергей Станишев се е подписала, че е „информирана, че съгласно Финансовия Регламент от 25 юни 2002, приложим към общия бюджет на Европейския съюз, кандидатите, за които се установи вина за невярна декларация може да бъдат обект на административни и финансови наказания в съответствие с условията изложени в Регламента”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа