От "Газпром" се кълнат, че с "Южен поток" е свършено

17619
От "Газпром" се кълнат, че с "Южен поток" е свършено

Новият газопровод, който "Газпром" ще реализира вместо "Южен поток", може да се нарече "Турски поток". Това съобщи пред журналисти Александър Медведев, заместник-ръководител на концерна.

"Южен поток" няма да се строи, ще се реализира друг проект, чието име ще бъде определено в най-близко време. От турска страна има предложение да бъде наречен "Турски поток", поясни Медведев.

Той каза още, че тази година концернът ще изнесе 147 млрд. куб. метра газ, а доходът ще надхвърли 50 млрд. долара. По думите му догодина износът на суровината ще зависи от различни фактори, включително и от времето. "Последните 5 години доходът от износа не е падал под 50 милиарда долара, тази година ще бъде над 50 милиарда", уточни мениджърът.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от "Южен поток" и ще построи морски газопровод до Турция със същия капацитет, какъвто се планираше за "Южен поток" - от 63 милиарда куб. м. газ, както и газов хъб на гърцко-турската граница. Тепърва обаче ще се уточнява къде ще бъде построен разпределителния газов хъб за Европа. В годишната си пресконференция руският президент Владимир Путин внуши, че газовият поток може да мине от Турция, през Гърция, Македония, Сърбия и към Европа, заобикаляйки България.

От Русия казват, че не могат да имат финансови искания по Южен поток

Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на "Южен пот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа