От Русия казват, че не могат да имат финансови искания по Южен поток

20134
От Русия казват, че не могат да имат финансови искания по Южен поток
Снимка: БГНЕС

Русия не очаква да бъдат предявени финансови претенции по междуправителствените споразумения, сключени за строителството на "Южен поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Без съмнение спирането на "Южен поток" беше премислено решение, защото такива въпроси не могат да се решават спонтанно. Взимането на решението зависи, включително и от позицията на другата страна, дали тя е готова да изгради алтернативен маршрут. Тази тема беше засегната по време на преговорите в Турция", каза Новак в интервю, публикувано във вестник "Комерсант".

Русия разбира, че страните, през територията на които трябваше да премине газопроводът, разчитаха на инвестиционния проект, създаването на работни места, увеличаване на приходите от данъци. Но да се реализира проект, когато за него няма разрешение, е невъзможно. По междуправителствените договори, които бяха подписани през 2008-2009 г., тече юридически анализ, каза Новак и добави, че в споразуменията не са договорени финансови претенции.

Що се отнася до целия договорен комплекс по проекта, трябва да се разглежда всеки отделен случай. "Ако се е създавало съвместна компания, главно при съотношение 51% за "Газпром" и 49% за местната компания, трябва да се гледа, кой какви вноски е направил и какви разходи са били осъществени, включително за покупката на терени, за проектни дейности и т.н.", каза министърът.

"Като цяло това не са големи разходи, които най-често са били финансирани от "Газпром". Преди всичко те са засягали разширяване на пропусквателната способност газовата мрежа на руска територия, строителството на морската част и закупуването на тръби. Предварително тези разходи няма да се отписват, защото при всички случаи направените инвестиции ще бъдат използвани за строителството на тръбопровода по новия маршрут през Турция", подчерта Новак.

Припомняме, че след срещата на високо ниво на ЕС в Брюксел в края на миналата седмица, премиерът Бойко Борисов се върна с новината, че европейските партньори го съветват да си изпълним договореностите по подготовката на строежа на газопровода у нас. Според Борисов това се правело, защото така Русия нямало да може да предяви иск пред международен арбитраж за пропуснати финансови ползи. Не искаме второ "Белене", внуши Борисов.

Вучич: Новината за "Южен поток" ни шокира

Сръбският премиер Александър Вучич заяви в интервю за Си Ен Ен, че обявеният от Русия отказ от енергийния проект "Южен поток" е бил шок...

Интересен факт е, че досега никой не е показал подписаните договори за "Южен поток" за България, а самият Борисов в предния си мандат подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода. Подписите си под договора сложиха той и шефът на "Газпром" Алексей Милер. Преди това, през ноември 2010 година, България подписва с Русия междуправителствен договор за строителство на българската част от газопровода "Южен поток". Борисов посреща Владимир Путин в София и му подари куче, а Би Би Си пусна новината със заглавие "Кученце подпечата газова сделка с руския премиер Путин". През юли 2010 г. във Варна тогавашният икономически и енергиен министър Трайчо Трайков подписва с руския си колега подробна пътна карта за ускоряване на проекта "Южен поток", в присъствието на премиера Борисов. Договорът описва всички по-нататъшни стъпки, учредяване на дружества, търгове, начало на строителство, доставки и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа