От днес украинската опозиция започва формирането на независима власт в Киев

14495
От днес украинската опозиция започва формирането на независима власт в Киев

От днес украинската опозиция започва формирането на независима власт в Киев. Нейните лидери допускат преговори с властта, но само ако бъдат незабавно наказани виновниците за насилието срещу мирните демонстранти, предаде БНР.

Исканията на опозицията са за освобождаване на политическите затворници, съдебно преследване на отговорните за кървавите събития на площада, оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, както и подписване на споразумението за асоцииране с ЕС.

Тимошенко иска свалянето на президента

Видната опозиционерка Юлия Тимошенко, която излежава присъда в украински затвор, сравни политическия си противник Виктор Янукович с дик...

Лидерът на партията "Свобода" Олег Тягнибок обяви пред хилядите, събрали се на Площада на независимостта, че опозицията ще създаде в Киев свое местно самоуправление.

"13 наши братя бяха осъдени на два месеца затвор. Ние апелираме към международната общност да ни подкрепи, да осъди кръвопролитието в Украйна и да въведе персонални санкции срещу тези, които нарушават човешките права", заяви той.

Тази сутрин голяма група протестиращи отново се опита да блокира администрацията на президента, но беше посрещната от плътни полицейски кордони и заграждения. До сблъсъци не се стигна.

Властта поне на думи се обявява за диалог, но предварително отхвърля едно от основните искания на протестиращите за незабавни предсрочни избори.

През следващата седмица ЕП ще обсъди положението в Украйна

На 10 декември Европейският парламент ще започне обсъждане на ситуацията в Украйна и отказа на страната да подпише споразумението за ас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа