Откриха мъртви 30 души на емигрантски кораб край Италия

37509
Откриха мъртви 30 души на емигрантски кораб край Италия
Снимка: Getty Images/Guliver

Тридесетина мъртви тела бяха открити през нощта на малък рибарски кораб в средиземноморското пространство между италианския остров Сицилия и Северна Африка. Италианските агенции съобщават за зловещата находка в понеделник сутринта, като се позовават на военноморските сили и бреговата охрана.

Спасителите се качили на борда на риболовен кораб, понесъл около 590 бежанци и мигранти. Намиращите се в най-затруднено положение, включително две бременни жени, са били транспортирани незабавно към материка, а корабчето с останалите, е взето на буксир и трябва да пристигне в Сицилия в понеделник.

Починалите емигранти очевидно се се задушили в сравнително недостъпна част на рибарския кораб.

Не за първи път спасителите откриват тела на мигранти на борда на кораби, открити в морето, край Сицилия, но никога досега те не са били толкова много.

На 14 юни 10 имигранти се удавиха и лодката им потъна само на 40 мили (70 км) край бреговете на Либия, където италианският флот дойде на помощ.

Флотът съобщи, че са спасени 1654 мигранти и бежанци от над седем корабчета и лодки през уикенда. Всички спасителни акции попадат в рамките на операция "Mare Nostrum", стартирала в Италия през есента на 2013 г. след две трагедии с потънали кораби, един в близост до Лампедуза, а другият - близо до Малта – с най-малко 400 загинали.

Експерти посочват, че операцията има и обратен ефект, защото приближаването на италианските военни кораби все повече до Либия предизвиква повече лодки да тръгнат към тях.

От началото на годината, според властите, повече от 60 хил. имигранти и бежанци, търсещи спасение от войни и в търсене на по-добър живот, са дебаркирали в южната част на Италия. Рекордът от 2011 г., когато броят на мигрантите достигна 63 хил. души в резултат на Арабската пролет, вероятно ще бъде надвишен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа