„Отмъстихме за пророка“, крещели джихадистите в редакцията на френското списание*

31611
„Отмъстихме за пророка“, крещели джихадистите в редакцията на френското списание*
Снимка: Getty Images

С възгласи "Отмъстихме за пророка" и "Аллах акбар" ("Господ е велик") двамата ислямисти, нападнали редакцията на френското сатирично списание "Шарли Ебдо", стреляли срещу хората. По последни данни жертвите на атаката са 12, а 4-ма ранени са в критично състояние. Това съобщават очевидци и медии в постове в социалните мрежи.

Джихадистите влезли в офиса на списанието по време на седмичната планьорка на журналистите. Част от хората се спасили на покрива. Сред жертвите са четирима от карикатуристите с псевдоними Шарб, Кабю, Тинюс и Волински. Стефан Шарбоние - Шарб е бил главен редактор на списанието от 2009 г. Зад името Кабю стои 76-годишният Жан Кабю. В миналото той и 80-годишният Жорж Волински са били карикатуристи в емблематичното списание „Хара-кири”, който е предшественик на „Шарли ебдо”. Те са съоснователи на сатиричния вестник. Тинюс е 47-годишният Бернар Верлак.

Десетки убити при терористичен акт в Йемен

Десетки йеменци загинаха при терористичен акт пред полицейската академия в столицата Сана, съобщиха официални лица и болнични служители...

Светът бе шокиран от атаката - най-кървавата за Франция от две десетилетия насам. "Ужасен съм от това брутално и нечовешко нападение", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. От Белия дом също изразиха възмущението си. "Сърцата ни са със семействата на загиналите и ранените", каза говорителят Джош Ърнест. Първи атаката заклейми британският премиер Дейвид Камерън, а италианският му колега Матео Ренци добави в Twitter, че "насилието винаги ще губи пред свободата". Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че е шокирана и че германската нация ще подкрепи френската в този труден момент.

Офиси на списанието бяха нападнати през ноември 2011 г., когато бяха публикувани карикатури на Пророка Мохамед. Въпреки че бе изправен пред съда по закона срещу расизма, седмичникът продължи да публикува противоречиви карикатури на ислямска тематика. Последният пост в Twitter на изданието е комикс с лидера на "Ислямска държава" Абу ал-Багдади.

На снимката: Карикатурист от "Шарли Ебдо" държи броя с карикатурата на пророка Мохамед

*Информацията е обновена към 15:40

Стрелба в офис на френско сатирично списание, жертвите са много*

12 души са били убити и 10 ранени, петима от които критично, при стрелба в парижкия офис на сатиричното списание "Шарли Ебдо", съобщи п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа