Отвориха отново гарата в Будапеща, бежанци не се допускат

3792
Отвориха отново гарата в Будапеща, бежанци не се допускат
Снимка: Getty Images/Guliver

Международната железопътна гара на унгарската столица Будапеща бе отворена отново, но бежанци не се допускат до нея, информира Reuters, като се позова на държавната информационна агенция МТИ.

Стотици мигранти протестират пред гарата и настояват да им бъде позволено да се качат на влакове за Германия. "Германия, Германия", скандират бежанците, които също освиркват и размахват билети пред строените на входа полицаи.

В България е задържан заподозрян във връзка с мъртвите бежанци в Австрия

Един мъж е задържан в България заради случая с откритите  мъртви 71 бежанци в камион в Австрия, съобщи БНР, позовавайки се на изто...

Унгария се опитва да прилага законодателството на Европейския съюз, което изисква от всеки, който желае да пътува на територията на ЕС, да има валиден паспорт и шенгенска виза, написа говорителят на правителството Золтан Ковач в имейл, изпратен в отговор на въпрос защо гарата е била затворена.

По-рано унгарската полиция евакуира всички хора от основната железопътна гара в Будапеща. Заповедта за евакуация дойде, след като стотици бежанци се опитаха едновременно да се качат на влакове за Австрия и Германия. Унгарските власти осигуриха масово полицейско присъствие, за да предотвратят блъсканица.

Ръководството на гара Келети издаде комюнике, според което гарата ще остане затворена за неопределено време. Всички вътрешни и международни влакове ще тръгват от другите будапещенски гари. В 9.10 часа влакът за Виена не замина. Бежанците не напуснаха мястото и останаха във влака с надеждата, че рано или късно той ще потегли. Най-шумната група от около 200 души скандираше "Германия! Свобода!"

Полицията за момента не се намесва. Напрежението е огромно, хората не разбират защо не ги пускат във влака, след като са си купили билети – някои вероятно на черно. Поради струпването на хора около гарата са променени и маршрутите на градския транспорт около Келети.

10 000 исландци отвориха домовете си за сирийските бежанци

10 000 исландци предложиха домовете си, за да приютят сирийските бежанци в рамките на „Фейсбук“ кампания, която бе подета о...

Междувременно стана ясно, че вчера във Виена от Унгария са пристигнали с влакове 3650 имигранти. Според местната полиция това е рекорд от началото на по-големия приток на бежанци през юли.

Австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер поиска от Германия да разясни позицията си правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище, за да не бъдат давани фалшиви надежди на бежанците в Унгария. Миналия месец Берлин обяви, че ще дава на бежанците от Сирия специален статут. Германия преустанови връщането на сирийски кандидати за убежище в страните, в които са влезли в Европейския съюз. По този начин германското правителство на практика замрази прилагането на регламента от Дъблин, който предвижда мигрантите да кандидатстват за убежище в държавата, през която са стъпили на територията на ЕС. Това обаче вся объркване дали споразумението от ирландската столица остава в сила.

Хуманитарни работници, които съдействат на бежанците в Унгария, заявиха, че мерките на правителството срещу имигрантската вълна струват на страната цяло състояние.

"Само за последните десет дни унгарската държава е наляла в сивата икономика толкова пари, колкото е похарчила за бежанците през цялата минала година", заяви Сузана Сохар от организацията "Помощ за мигрантите".

Евакуираха гарата в Будапеща заради бежанския поток

Унгарската полиция евакуира всички хора от основната железопътна гара в Будапеща. Заповедта за евакуация дойде, след като стотици бежан...

Според някои анализи подслоняването и обработката на документите, както и осигуряване на охрана, струват на Унгария 270 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа