Парацетамолът увеличава риска от инфаркт

30092
Парацетамолът увеличава риска от инфаркт

Мащабно проучване предупреждава, че всекидневната употреба на "Парацетамол" може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.

То разкрива, че при хората, които приемат лекарството дълго време, вероятността да умрат внезапно е с 63% по-висока. Освен това при тях рискът от инфаркт или инсулт е с 68% по-голям. Вероятността да получат язва или кървене в стомаха е с почти 50% по-висока, съобщи в. "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

Парацетамолът е смятан от лекарите за по-безопасен от аспирина, който може да причини стомашно кървене и от ибопруфена, който е свързан с инфаркта и инсулта. Но след като разгледали данните от проучването, обхванало 666 000 пациенти, казват, че рисковете може би се подценяват и настояват за основен преглед на безопасността на лекарството. Те смятат, че парацетамолът може да предизвиква заболяване, като блокира действието на ензима COX-2.

Учени от Института по ревматология и мусколноскелетна медицина в Лийдс разгледали осем проучвания, които съдържат информация за пациенти, които взимат "Парацетамол" всеки ден в продължение на 14 години за артрит и болки в гърба. Тези проучвания обхванали и пациенти, които взимат лекарството по-рядко, както и такива, които почти не го пият.

Филип Конахан, който водел проучването, изтъкнал, че за повечето пациенти рисковете били много малки, а тези, които пият парацетамол дълго време може би ще развият болести, от които ще умрат по-рано. По тази причина е трудно да се каже, че лекарството причинява проблема.

Но професорът допълни: "Тревожа се, че продължителното приемане на "Парацетамол" в големи дози може би е свързано със странични ефекти, които преди не сме забелязали". Той твърди че пациентите, на които е предписан продължителен прием на лекарството за артрит или болки в мускулите и ставите трябва да говорят с лекаря си за алтернативно лечение, например упражнения.

"Имайки в предвид широката му употреба и достъпност, е наложителен систематичен преглед на ефикасността и поносимостта на парацетамола при индивидуални условия", завършва проучването.

Парацетамолът е най-използваното обезболяващо във Великобритания, като годишно се раздават 22.5 млн. рецепти за него. Освен това 200 млн. опаковки се продават свободно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа