Париж и Москва разтрогнаха договора за доставка на десантните кораби "Мистрал"

5497
Париж и Москва разтрогнаха договора за доставка на десантните кораби "Мистрал"
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция и Русия разтрогнаха договора за доставка на два френски десантни кораба "Мистрал" за руската флота. Френското правителство реши да се откаже от сделката за над милиард евро, поради разногласията за украинската криза, информира БНР.

Окончателното решение бе потвърдено в телефонен разговор между президентите Франсоа Оланд и Владимир Путин, след като френското правителство възстанови авансите, платени от руската страна.

Руските власти блокираха канали за наркотрафик от Европа и Югоизточна Азия

Руските власти са иззели няколко тона наркотици в хода на 15-дневна мащабна операция с участието на представители от 6 силови структури...

При най-строга секретност Франция е прехвърлила на разплащателни сметки на руска банка над 1,1 млрд евро за вертолетоносачите "Мистрал", пише и "Риа Новости". По данни на руското издание ""Коммерсанть" секретността е била необходима заради рисковете по делото ЮКОС. Известно е, е Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) задължи Русия да изплати 50 млрд долара на бившите акционери на компанията, главният от които е Михаил Ходорковски, и арестува сметките на руските компании в чужбина. При транзакцията парите за плавателния съд също можело да бъдат арестувани.

Наскоро Москва и Париж се споразумяха Франция да остави за себе си построените по руска поръчка вертолетоносачи, като в същото време време върне на Русия изплатения аванс и средствата за връзка, монтирани на корабите. Едва след това Франция ще стане пълноправен собственик на корабите.

Париж отказа да предаде построените два "Мистрал"-а заради антируските санкции. Експерти обаче твърдят, че Франция няма да може да ги продаде на друга държава, защото те са построени специално за Русия и са съобразени с нейните изисквания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com