Париж отказа да даде убежище на Джулиан Асандж

10642
Париж отказа да даде убежище на Джулиан Асандж
Снимка: Getty Images / Guliver

Джулиан Асандж, създателят на сайта Уикилийкс, публикувал стотици хиляди секретни американски документи, е поискал убежище във Франция, предаде Франс прес, като се позова на френския вестник "Монд".

Париж обаче е отказал да предостави убежище на австралиеца, информира БТА.

Франция отказа убежище на Асандж

Франция е отказала да предостави политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, тъй като ситуацията му не представл...

"Предвид юридическите елементи и материалното положение на Асандж, Франция не може да удовлетвори молбата му", се казва в съобщение на френското президентство.

"Асандж не е изложен на непосредствена опасност, а освен това срещу него има издадена европейска заповед за арест", се казва още в изявлението на Елисейския дворец.

Джулиан Асандж от три години живее в посолството на Еквадор в Лондон. Той потърси убежище там, след като имаше опасност да бъде екстрадиран от Лондон към Швеция във връзка с разследване срещу него за сексуално посегателство над две жени. Асандж отрича тези обвинения. Той се притеснява, че ако се върне в Швеция, оттам може да бъде екстрадиран към САЩ и там да бъде съден заради това, че сайтът му разпространи поверителни американски военни документи и дипломатически грами.

"Уикилийкс" опроверга в Туитър твърдението, че Асандж е отправил официално искане за получаване на политическо убежище във Франция, предаде ТАСС.

Шведският съд ще гледа жалба на Асандж срещу заповедтта му за арест

Шведският върховен съд ще разгледа жалба на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж за сваляне на заповедта за арест срещу него, пре...

"Асандж не е отправил искане за предоставяне на убежище във Франция. Той публикува открито писмо във в. "Монд", адресирано до Оланд и до обществото", се казва в изявлението.

"Ако ме приеме, Франция ще извърши хуманен и символичен жест. Ще даде кураж на всички журналисти по света, които ежедневно рискуват живота си, за да дадат на съгражданите си възможност да направят още една стъпка към истината", написа създателят на "Уикилийкс".

Идеята да се предостави убежище на Асандж във Франция е подкрепена от петиция на трийсетина известни личности като икономиста Тома Пикети, режисьора Жак Одиар, актьора Венсан Касел и бившия футболист Ерик Кантона. Правосъдната министърка Кристиан Тобира каза на 26 юни, че не би се изненадала, ако Франция му предостави убежище. Но ден по-рано премиерът Манюел Валс каза, че не може и да става дума за такова нещо, припомни АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа