Парламентът в Крим официално поиска полуостровът да стане част от Русия

18979
Парламентът в Крим официално поиска полуостровът да стане част от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Областното събрание на Крим обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Русия. То допълни, че цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано, пише БГНЕС.

"Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава", се казва в документа, одобрен от събранието. Това стана ден след референдума в Крим, на който 96,6% от участниците гласуваха за присъединяване към Русия. Според официални данни на рефернедума са гласували 83% от хората, които имат право на глас.

Цялото украинско държавно имущество на полуострова ще бъде национализирано, реши още Върховният съвет на Крим. "Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава", се казва в документа, одобрен от събранието.

Дейността на украинските държавни органи се прекратява, а решенията на Върховната рада (украинския парламент), приети след 21 февруари, няма да се прилагат, се допълва в одобреното от парламента решение.

Междувременно временният президент на Украйна Александър Турчинов подписа указ за частична мобилизация на 40 хил. запасняци. Като основна причина Турчинов изтъква „политиката на Русия и събитията в Крим, които целят дестабилизация на Украйна”.

Премиерът на Крим обяви официални резултати от референдума

96.6% от гласувалите на референдума за статута на Крим искат полуострова да се върне в границите на Руската федерация. Това заяви в сво...

В духа на декрета за частична мобилизация лидерът на партия "Свобода" Олег Тягнибок каза, че украинските въоръжени сили няма да напуснат територията на Крим. Тягнибок добави, че Русия "е отишла твърде далеч в опитите си да навреди на Украйна".

Според мнозина "Свобода" представлява ултанационалистична дясна формация, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров директно попита защо ЕС не обръща внимание на Тягнибок и последователите му, които са "неофашисти". Самият Тягнибок отрича това и посочва, че срещу партията му се води информационна война от руските и някои европейски медии.

Интересно съобщение направи и президентът на Беларус Александър Лукашенко. В разговор с Виталий Кличко той е заявил, че Беларус няма да оказва помощ за военна интервенция на Русия на Кримския полуостров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа