Партията на Ердоган печели изборите в Турция

18213
Партията на Ердоган печели изборите в Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Кандидатите на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието водят с почти 50% от гласовете, според първите оповестени резултати от ЦИК, предаде РИА Новости. В Турция днес се проведоха избори за органи на държавната власт и местно самоуправление. Гражданите избираха за следващите пет години губернатори на провинции, кметове, членове на местни парламенти, съвети, ръководители на общини.

Кандидатите от партията на премиера Реджеп Ердоган, по предварителни данни, са събрали 48,5% от гласовете в страната. 23% са за кандидатите на опозиционната Народнорепубликанска партия. Представители на Партия национално действие събират 14%, а 7,5% са за кандидатите на прокюрдската Партия на мира и демокрацията.

Ердоган онемя

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган беше принуден да прекрати предизборната си кампания преди ключовите местни избори в неделя зара...

Президентът на страната Абдулах Гюл заяви, че всеки политик ще уважи народната воля, изразена чрез местните избори и призова всички граждани да се завърнат към обичайния си живот в понеделник, съобщава Anatolia News Agency.

"Всички ние знаем, че тази изборна кампания беше горчива. Вярвам, че трябва да я оставим зад себе си. Всички наши граждани трябва да вярват, че имаме голяма и силна държава. Нашите проблеми и затруднения ще бъдат преодолени. Всеки трябва да остави настрана своите претенции в услуга на националните и държавни интереси", заяви Гюл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа