Плевнелиев заклейми руския модел, Сидеров одобрява референдум за Крим

20131
Плевнелиев заклейми руския модел, Сидеров одобрява референдум за Крим
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Украйна показва колко важна е интеграцията, защото ЕС не е създаден като клуба на богатите – той е символизира мира. Европа трябва да погледне приоритетно на Молдова и Грузия, посочи Плевнелиев в днешната си реч пред парламента.

Едно от основните постижения на ЕС за изминалите 15 години е разпространяването на демокрацията на изток. Светът не трябва да се връща в годините на Студената война. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждането на честни и демократични избори, заяви Плевнелиев.

ЕС и САЩ залагат на дипломацията. Русия обаче вече окупира Крим и е възможно да го анексира на база противозаконен местен референдум. Конфликтът в Украйна е много опасен. Ако се стигне до ескалация, ще свикам КСНС, съобщи президентът от трибуната на НС.

Един от уроците на украинската криза е докъде води налагането на олигархичния модел. Надявам се, че България ще направи своите изводи, посочи още държавният глава.

Наближаващата битка за Европейски парламент ще е изострена, посочи още Плевнелиев. Загубата на доверие е цената, която неизбежно плаща всеки политик и всяка партия. Предстоящата кампания дава възможност за връщане на доверието, която не бива да бъде пропиляна. Опитите за омраза на етно и религиозна основа трябва да бъдат незабавно прекратени и осъдени, категоричен е Плевнелиев.

В отговор в свое изявление Волен Сидеров заяви, че "Атака" ще признае референдума за статута на Крим и че представители на партията ще бъдат там. И поиска оставката на външния министър Кристиан Вигенин, като зададе въпрос дали ако българите в Украйна поискат референдум за завръщане на Волжка България, ще си мълчим. Не може Запада да има едно мнение и позиция за Косово, а друго за Крим. Това е двоен стандарт, посочи националистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа