По 5 хил. долара обезщетение на човек за MH17, Лондон иска засилване на санкциите срещу Русия

17181
По 5 хил. долара обезщетение на човек за MH17, Лондон иска засилване на санкциите срещу Русия
Снимка: Gettyimages

Малайзийските авиолинии ще дадат по 5000 долара на семействата на пътниците, загинали на борда на "MH17".

Националният превозвач на азиатската държава заяви, че ще предостави на семействата на всеки пътник сумата от 5000 долара за "облекчаване на …икономическите им нужди". Авиокомпанията също така съобщи, че ще предостави на всеки роднина настаняване в хотел, храна, транспорт и друга помощ, предаде БГНЕС.

"MH17" се разби над източната част на Украйна в четвъртък (17 юли) на път от Амстердам до Куала Лумпур с 283 пасажери и 15 души екипаж. Нито един човек не оцеля. Според различни версии самолетът е свален с ракета "земя-въздух", като Киев обвинява проруските сепаратисти за трагедията, а бунтовниците сочат официалните власти на Украйна за виновни.

Междувременно стана ясно, че Великобритания ще настоява за по-строги санкции от ЕС срещу цели отрасли от руската икономика заради самолетната катастрофа в Украйна, дори ако това означава да понесе краткотраен удар за икономиката.

"Настъпи моментът санкциите да станат по-строги", каза вицепремиерът на Великобритания Ник Клег, като подчерта, че досега бездействието около украинската криза "не ни е послужило добре".

САЩ в официална позиция преди ООН: Сепаратистите са свалили MH17

Само няколко часа преди очакваната с голямо нетърпение резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно сваления през миналата седмица м...

Външните министри от ЕС ще се срещнат утре (22 юли), за да решат дали да наложат санкции. Това ще се случи ако Русия не окаже натиск върху прокремълските сепаратисти в Източна Украйна да предоставят достъп до мястото на катастрофата на полет МН17, а Москва не ограничи подкрепата си за бунтовниците. Сред всички 298 загинали в катастрофата има 10 британци.

"Вярваме, че настъпи времето санкциите да станат по-строги и точно това ще опитаме да представим на срещите в ЕС по-късно тази седмица", каза Клег. Според него е време да се премине към следващото ниво на санкциите срещу Русия, когато ЕС може да възпрепятства достъпа до европейските пазари на цели отрасли от руската икономика, като газ и петрол.

Британският финансов министър Джордж Озбърн също призова за по-строги санкции. "Всички санкции ще имат икономическо влияние и ние сме подготвени да предприемем още санкции. Трябва да се помисли обаче и за икономическия "удар" да позволяваме международните граници да бъдат игнорирани, да позволяваме самолети да бъдат сваляни. Това е много по-голям икономически удар за Великобритания, който не сме подготвени да позволим да се случи", каза той пред радио Би Би Си.

ЕС се подготвя за трети етап на санкциите заради кризата в Украйна, но те все още не са влезли в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа