Подозират чеченски главорез за разстрела на Немцов, разследват го и за организация на покушение срещу Путин

29093
Подозират чеченски главорез за разстрела на Немцов, разследват го и за организация на покушение срещу Путин

Следствието по делото за разстрела на руския опозиционер Борис Немцов работи по версията за престъпление, извършено от Адам Осмаев (на снимката). Той е командир на батальон от чеченски бойци, кръстен на името на Джохар Додаев. Името на Осмаев фигурира и по дело за организиране на покушение срещу руския президент Владимир Путин, информира вестник "Известия". Детективите не изключват възможността Осмаев и хората му да са действали по поръчка на спецслужбите на Украйна. Целта може да е била с убийството на опозиционера да се дискредитира правителството на Русия и да се получи дестабилизация в страната.

Източник от следствието разкрива, че в разследването вече има открити доказателства за участието на украинските спецслужби в отстраняването на Борис Немцов.

Синът на Немцов: Баща ми беше чист и честен човек

На погребението на разстреляния руски опозиционер Борис Немцов се събра цялото му семейство. Там беше 87-годишната му майка Дина Яковле...

"Убийството можеше да бъде използвано като провокация за дестабилизация на политическата ситуация в страната. А фигурата на Немцов можеше да бъде своеобразна "свещена жертва" за тези, които не се погнусяват да използват всякакви средства и методи, за да реализират политическите си цели", разказва пред "Известия" членът на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин.

Разследващите работят и по други версии - политическа, екстремистка, икономическа и битова. Съдейки по нивото на подготовка и изпълнението на престъплението, зад цялата работа стоят изключителни професионалисти. Източникът на "Известия" отбелязва, че килърът разстреля Немцов на метри от Кремъл. Точното място, на което беше открита стрелбата, е едно от малкото в тази част на Москва, което не е обхванато от камери. Освен това, разстрелът беше извършен във време, в което по моста няма хора. А недалеч от него в центъра на руската столица има огромен трафик от автомобили. Така убиецът е успял спокойно да си свърши работата, а след това бързо да се омеша с многото автомобили по улиците, за да не бъде проследен.

Информацията, че убийството на Немцов е по поръчка на украинските специални служби все още се проверява. Напълно е възможно бандитите да не са изпълнявали поръчка, а да са разстреляли опозиционера, за да отмъстят за убийството на бившия им главатар Иса Мунаев. Той беше очистен на 1 февруари 2015 година по време на боеве в Дебалцево. Веднага след това неговото място беше заето от Адам Осмаев.

Така нареченият международен умиротворителен батальон "Джохар Додаев", който воюва в Донбас на страната на украинските бойци, беше основан от Иса Мунаев през март 2014 година. Въпросният Мунаев е известен с това, че по време на първата чеченска кампания през 1994-1996 година воюваше срещу федералните сили, а през 1999-а след началото на контратерористичната операция в Чечня се самообяви за командир на Югозапазния сектор на отбраната на Ичкерия и участва в организацията на терористични актове.

"Восъчното" лице на Немцов в ковчега шокира дошлите да се простят с него

Съпредседателят на партията РПР-Парнас Борис Немцов бе погребан в Троекуровското гробище в Москва. В последния му път го изпратиха семе...

През 2006-а Иса Мунаев избяга от Чечня в Дания, където му беше дадено политическо убежище. Там той стана учредител на движението "Свободен Кавказ", което по информация на специалните служби, е събирало средства за финансиране на терористични актове. Когато през 2014 година украинските власти обявиха начало на бойните действия срещу Донецк и Луганска област, Мунаев се премести в Украйна и обяви, че създава батальона "Джохар Додаев". По данни на руските спецчасти, Мунаев е получил лична покана от олигарха Игор Коломойский, както и финансиране, за да оборудва и въоръжи бойците си. Ядрото на батальона е съставено от чеченци-имигранти, които са живели в Дания. Също така има граждани и на други държави, които са участвали в различни терористични организации.

Иса Мунаев е един от хората, заедно с командирите на "Азов" и "Днепър", които поддържат терора на територията на Русия. Той беше поръчал да открият и да му заведат в Чечня държавния глава Рамзан Кадиров.

Руските спецслужби в момента се опитват да изяснят колко лица са участвали в подготовката и извършването на убийството на Борис Немцов. Не е изключено заедно с килърите и помощниците им в Москва да се намират и "контрольори", които да следят последствията и политическия ефект от престъплението. Възможно е един от тези хора да е украинският депутат Алексей Гончаренко. Експерти смятат, че версията за убийство на Немцов от чуждестранни спецслужби също е много вероятна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа