Пожар в Москва застрашва ценни книги

18612
Пожар в Москва застрашва ценни книги
Снимка: Getty Images / Guliver

В Москва горя сградата на научна библиотека към Руската академия на науките. В нея се съхраняват над 14 милиона ценни документи, книги и други издания.

Пожарът, който възникна снощи около 10 вечерта, беше частично овладян след повече от 14 часа. С огъня се борят над 200 души и 62 специализирани машини на пожарната.

8 души загинаха при пожар в Москва

В резултат на пожар в строяща се сграда в югозападната част на Москва загинаха 8 души, съобщават руските медии. Според данните на столи...

Пламъците са обхванали над 2 хиляди квадратни метра площ. По всяка вероятност те са възникнали от късо съединение, но точната причина ще бъде установена след като бъде потушен огънят.

За щастие при инцидента няма пострадали. Учените обаче бият тревога, че в резултат на пожара могат да бъдат унищожени уникални книги, ръкописи и документи с огромна научна стойност.

Именно в библиотека към Института за научна информация по обществените науки се съхраняват единствените в Русия пълни събрания от докумeнти на Лигата на нациите, ООН и ЮНЕСКО, парламентарни отчети на САЩ от края на XVIII век и на Англия от началото на XIX век, а също така на една от най-големите колекции в Русия на книги на славянските езици.

Според директора на библиотеката Юри Пивоваров, фондовете и хранилищата не са били засегнати. Пострадала е само административната част, където са кабинетите на сътрудниците.

Взривове и пожар в Москва

Втори взрив, вероятно от газова бутилка, рани пожарникар, който бе започнал вече да гаси пожар в сграда в северната част на Москва. По...

Истинският размер на щетите ще стане ясен след като пожарът бъде изцяло потушен.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа