Полицията е иззела над 200 писма, написани от Андреш Брайвик

14925
Полицията е иззела над 200 писма, написани от Андреш Брайвик

Полицията в Норвегия е иззела над 220 писма от масовия убиец Андерш Брайвик, за да предотврати евентуално създаване на престъпна мрежа извън затвора. Според говорител на затвора комуникациите на Брайвик се контролират, за да предотвратят евентуалното извършване на нови престъпления.

През 2011 г. 35-годишният норвежец уби 77 души в бомбен атентат в столицата Осло и в престрелка на остров Ютьоя. Тогава той каза, че атаките му са в опит да предпази страната си от "мюсюлманска инвазия", припомня АФП. 

В Норвегия ще снимат сериала за терориста Брайвик

В Норвегия ще снимат сериал за терориста Андерш Брайвик. През 2011 г. той уби 69 души, повечето от които деца, по време на летния им ла...

За действията си през 2012 г. убиецът беше осъден на затвор от 21 години – максимални за норвежкото законодателство. Въпреки това присъдата му би могла да се удължи, ако се сметне, че той продължава да представлява заплаха за обществото.

В момента атентаторът твърди, че се "обърнал" към демокрацията и иска да създаде партия, чрез която да разпространява вижданията си по ненасилствен начин. За своето решение Брайвик твърди, че е получил вдъхновение от успеха на крайнодясната гръцка националистическа партия "Златна зора" на последните парламентарни избори в Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа