Полицията потвърждава: Трима българи са арестувани за камиона с мъртви мигранти

7423
Полицията потвърждава: Трима българи са арестувани за камиона с мъртви мигранти

Трима българи са арестувани в Унгария във връзка със смъртта на мигрантите, намерени мъртви в изоставен камион в Австрия, информира БНР, като се позовава на официално съобщение на уебсайта на унгарската полиция.

Има и четвърти арестуван във връзка с разследването, който е афганистанец, допълва CNN. За инцидента са били разпитани общо 20 свидетели.

Камион с 18 нелегални бежанци е катастрофирал в Унгария

Камион с 18 нелегални бежанци от Сирия е катастрофирал в Унгария. Пострадали са най-малко 10 души, уточни Ройтерс, които са настанени ...

Телата на 71 мигранти бяха открити в изоставения камион. Товарният автомобил е бил паркиран на австрийската магистрала в продължение на 20 часа преди да бъде извършена проверка от полицията.

По първоначални данни собственик на камиона е български гражданин от ливански произход. Задържаните българи са шофирали камиона, съобщава BBC.

Според австрийската полиция има признаци, че българо-унгарски канал за трафик на хора стои зад смъртта на имигрантите.

На пресконференция на австрийския министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер и представители на полицията тази сутрин беше потвърдено, че телата на общо 71 души са открити в намерения на магистрала в Австрия камион с унгарска регистрация. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигранти са сирийци.

Смята се, че вероятно жертвите са починали от задушаване, преди да влязат на територията на Австрия, но това ще установят съдебните медици. Потвърдено беше, че хладилният камион е престоял на аварийната лента на магистралния път А4 най-малко 24 часа преди да бъде открито престъплението.

Първоначални данни: Българи са арестувани за камиона с мъртвите мигранти в Австрия

Трима души, по предварителна информация български граждани, са арестувани в Унгария във връзка със случая с откритите тела на имигранти...

Първоначално се е предполагало, че шофьорът е румънски гражданин, съобщи ТАСС, но румънските власти са опровергали твърдението.

Австрийски и унгарски следователи сформираха съвместна комисия за разследване на случая. В района бяха изпратени допълнително полицаи и войници за пресичане на рисковия нелегален трафик.

В българските посолства в Австрия и в Унгария засега няма постъпила информация за задържани българи, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи. Министерството продължава да следи ситуацията и да бъде в контакт с местните власти.

От външно министерство заявиха по-рано пред Actualno.com, че не могат да потвърдят информацията за задържания или задържаните български граждани. Консулите ни работят на място и когато имат повече информация ще съобщим, казаха от Министерството на външните работи.

Във връзка с инцидента, ООН призова за по-решителни действия срещу трафикантите на хора в Европа.

Румъния и Сърбия ще пазят заедно общата си граница

Поради огромния бежански натиск румънските власти взеха решение за сътрудничество със сръбската страна за гарантиране на сигурността на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа