Полша се готви за "хибридна война"

16518
Полша се готви за "хибридна война"
Снимка: Getty Images / Guliver

Полша е изправена пред криза на сигурност в хода на войната в съседна Украйна, и има потенциал да се бъде въвлечена в "хибридна война" с Русия - с участието на пропаганда и "информация агресия" - според една от най-висшите генерали на Полша Станислав Koзей, пише сп. "Нюзуик".

Генералът, който е шеф на Бюрото за национална сигурност при президента призова западните съюзници да следват примера на Варшава и да увеличат разходите в сферата на сигурността с целта да бъде обърната посоката на опасния спад в момент, когато Русия продължава да увеличава арсенала си. "В миналото отбранителните бюджети на повечето страни от НАТО се намаляваха, докато разходите за руската армия се увеличаваха. Тази опасна и тревожна тенденция трябва да бъде прекратена", казва ген. Козей. "По време на последната среща на върха на НАТО в Нюпорт решихме да увеличим отбранителния си бюджет от 2016 г. поне до два процента от БВП, което, естествено, е свързано с кризата в сигурността, срещу която сме изправени сега и необходимостта да осигурим осъществяването на най-важните програми за модернизиране на армията".

Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ

Полша се обявява за постоянно присъствие на американски войски на нейна територия и се готви за това, заяви днес вицепремиерът и минист...

Според генерала Полша, също така, се е превърнала в мишена на "руската информационна агресия и пропаганда" като руските държавни медии често обвиняват Полша за военна интервенция в Украйна. Междувременно Русия отрича доказателствата, че рускоговорящите сепаратисти в района на източен Донбас са подкрепяни от Москва въпреки планината от доказателства, че от лятото започват да липсват хиляди руски войници от тези, които са разположени близо до границата с Украйна.

"В руското общество се създава негативен образ на Полша", е оценката на генерала. "Едно от доказателствата за натиска беше декларацията за предислоциране на ракети "Искандер" в района на Калининград, който е край полската граница. Преди няколко дни в руски документ за анексирането на Крим се твърдеше, че Полша е подкрепила революцията от Майдана с обучението на украински бойци, което, естествено, не е вярно. Но това създава конкретен образ на Полша в руското общество."

Въпреки че Козей е убеден, че полското членство в НАТО от 1999 г. действа сдържащо срещу открита руска атака срещу член на ЕС, в същото време това не влияе на непочтените тактики на хибридната война, която комбинира дезинформацията на обществото, пропагандата и саботажи с конвенционални средства.

На въпрос дали "хибридната агресия" включва и руския шпионаж, Козей отговаря, че природата на такава информация е "естествено секретна" , но допълва "Мога да кажа, че шпионажът като елемент на хибридната война днес представлява сериозна заплаха".

Украйна - и чукът, и наковалнята за нерешителността на НАТО

В неделя 22 март, главнокомандващият на НАТО в Европа заяви, че решението да не се изпраща оръжие в Украйна ще повлече редица рискове с...

Наскоро бившият шеф на чешкото военно разузнаване Андор Шандор каза, че Русия "определено" е засилила шпионските си усилия в бившите си съюзнически страни след началото на украинския конфликт. През миналата година Полша обяви мерки за преодоляване на възможните заплахи срещу сигурността си с предвиждането 42 млрд. долара да бъдат изразходвани за модернизация на военното оборудване през следващото десетилетие. През 2017 г. е предвидено да започне предислокация на въоръжени сили в полските източни райони, които граничат с руския балтийски анклав Калининград, както и към свързаната с Русия Белорусия и Украйна. Полша, също така, се съгласи да бъде създаден тристранна военна част с бившите съветски републики Литва и Украйна, в който официалният език ще бъде английския. Полското министерство на отбраната също така предложи да ремонтира военното оборудване на България от съветската ера, за да бъде избегнато натовският й съюзник да го изпрати в Русия.

"Полша не желае да заема лидерското място в Централна и Източна Европа, но се опитва да покаже на другите страни от източния фланг на НАТО своя собствен опит как се действа , за да бъде запазено единството на Запада", подчертава ген. Козей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа