Полският премиер започва европейско турне за промотирането на енергиен съюз

12600
Полският премиер започва европейско турне за промотирането на енергиен съюз
Снимка: Getty Images / Guliver

Полският премиер Доналд Туск започва европейско турне, за да убеди европартньорите в необходимостта от създаването на енергиен съюз, предаде БГНЕС.

Подробностите за този проект и за турнето бяха съобщени от самия него на летището във Варшава преди изритането му оттам.

Още тази вечер Доналд Туск ще преговаря с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, в четвъртък ще се срещне в Париж с президента Франсоа Оланд, а в петък с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин.

По думите на полския премиер "изграждането в ЕС на общ солидарен механизъм за купуване на газ може да доведе до значително понижаване на цените на газа и създаването на антимонопол".

Идеята на Полша за създаването на т.нар. Европейски енергиен съюз се състои от 5 пункта – съвместни преговори за купуване на газ, инвестиране в енергийната инфраструктура с финансиране до 75% от европейски средства, разумно използване на собствени енергийни източници, по-специално на въглища и шистов газ, чувствително засилване на механизма за енергийна солидарност на ЕС в случай на спиране на доставките, на блокади и ембарго, както и откритост за сътрудничество с други доставчици на газ, в частност със САЩ и Австралия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com