Порошенко е предложил на Русия да вземе Донбас?

7552
Порошенко е предложил на Русия да вземе Донбас?
Снимка: Getty Images

Украинският президент Петро Порошенко е предложил на руския си колега Владимир Путин да вземе Донбас в състава на Русия. Това твърди рускоезичното издание на Forbes, като се позовава на свои източници.

На 19 март Путин се е срещнал с управителите на Руския съюз на индустриалците и предприемачите на закрито заседание. Според източник на списанието по време на срещата Путин е казал, че на преговорите в Минск на 11 и 12 февруари Порошенко му е предложил да вземе Донбас в състава на Русия.

Сепаратистите в Украйна се оплакват от Киев пред Меркел и Оланд

Украйна не изпълнява поетите от нея задължения в рамките на Минските договорености и по-специално не възобновява социалните плащания...

„Той (Порошенко) ми каза открито „Взимайте Донбас“. Аз му отговорих: „Полудя ли? Не ми трябва Донбас. Ако регионът не ви е нужен, дайте му независимост“, заявил Путин според източника на изданието.

Тогава Порошенко е казал на руския си колега, че украинските власти не могат да се разберат по този въпрос. Путин пък му отговорил, че Киев е длъжен да изплати на населението на Донбас пенсиите и помощите, както и да възстанови банковата система в региона, пише изданието.

Участник в срещата е потвърдил разказа на Путин за неочакваното предложение и неговия отказ. „Порошенко е предложил Русия да обезпечи финансово Донбас. Путин му е казал, че това може да бъде обсъждано само, ако Донбас влезе в състава на Русия, а дотогава регионът е част от Украйна и всички плащания трябва да бъдат направени от украинските власти“, посочил е участникът в срещата.

Прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков отказа да коментира публикацията на Forbes.

Украйна изгони Горан Брегович

Концерните на култовия босненски певец и композитор Горан Брегович в украинските градове Запорожие, Днепропетровск и Харков бяха от...

 

„Не е хубаво, че участници в тази среща с Путин са разказали за разговорите с президента. Дали са казали истината, или не – нека това лежи на тяхната съвест. Аз няма да коментирам“, посочи Песков, като подчерта, че никога не обсъжда съдържанието на срещите на Путин, които са се провели при закрити врати.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com