Порошенко обеща саркофаг над реактора в Чернобил

19483
Порошенко обеща саркофаг над реактора в Чернобил
Снимка: Gettyimages

В деня на почитане на паметта на загиналите при ликвидирането на аварията на Чернобилската атомна централа президентът на Украйна обеща да дострои саркофага над разрушения ректор, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

В съвременните сложни условия ние трябва преди всичко да окажем подкрепа на пострадалите, да се погрижим за безопасността на централата и за завършване на строителството на нов надежден саркофаг над разрушения реактор. Това е наш дълг пред героите-чернобилци, паметта на жертвите на катастрофата и всички бъдещи поколения украинци, каза Порошенко.

Съветът на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отделил 350 милиона евро допълнително за строежа на ново защитно покритие на разрушения реактор. Общо за завършване на работата са нужни 615 милиона евро. Освен вече отделената от ЕБВР сума, очаква се за тази цел да бъдат предоставени 165 милиона от Г7 и Европейската комисия. Освен това Голямата седморка ще организира през пролетта донорска конференция за събиране на недостигащите 100 милиона.

Заради недостиг на средства завършването на работата по строежа на нов защитен саркофаг над авариралия четвърти енергоблок на ЧАЕЦ бе отложено за ноември 2017 г.

След ядрената катастрофа над разрушения блок на станцията бе построен саркофаг, който през последните години постепенно се руши. През 2007 г. консорциумът Новарка, оглавяван от френски компании, пристъпи към разработването на нов саркофаг, чието строителство е запланувано за 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа