Порошенко предлага амнистия за размирниците и самоуправление на районите

13070
Порошенко предлага амнистия за размирниците и самоуправление на районите
Снимка: Getty Images

Амнистия за участниците в събитията в Донецка и Луганска области предвижда законопроектът на украинския президент Петро Порошенко, пише "Украинская правда".

"Съгласно закона държавата гарантира "да не се допуска криминално преследване, привличане към криминална, административна отговорност и наказания за лица, които са участвали в събитията на територията на Донецка, Луганска области". Освен това "забранява се дискриминация, преследване и привличане към отговорност на лица по повод събитията в Донецка, Луганска области", твърди изданието, цитирано от БГНЕС.

Според документа държавата ще гарантира още "правото на използване на руски или всеки друг език в обществения и личен живот, изучаването и подкрепата на руския и всеки друг език, тяхното свободно развитие и равноправие".

Порошенко предлага още 3-годишно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска области, които в момента се намират в зоната на прочиствателната операция.

НАТО прави оръжейни доставки за Киев, български войници на учение в Украйна

Страни-членки на НАТО започнаха годишно военно учение в Западна Украйна и веднага Киев съобщи, че някои от тях вече правят доставки на ...

Предложението се съдържа в законопроекта, който президентът представи по-рано днес на Върховната Рада, уточни "Украинская правда". Порошенко предлага също парламентът да насрочи за 9 ноември извънредни местни избори в отделни райони на Донбас, които всъщност са в двете области.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа