Последният технически преглед на катастрофиралия самолет бил направен в България

17847
Последният технически преглед на катастрофиралия самолет бил направен в България

Последният технически преглед на самолета на Germanwings, който се разби във Френските Алпи, е бил направен в София миналата година. Това съобщи Нова телевизия.

Въпреки последните данни, че е възможна умишлена катастрофа на самолета, остава и хипотезата за техническа неизправност.  Според транспортното ни министерство злополучната машина е била на преглед у нас точно преди година - на 23 март. Това обаче не е единственият полет на самолета до България.

Меркел: Разкритията за катастрофата надхвърлят всяко въображение

Германският канцлер Ангела Меркел определи последните разкрития около трагедията над Френските Алпи като „надхвърлящи всяко въо...

За последно разбилият се самолет е минал основен технически преглед в базата на "Луфтханза техник" в София и е пристигнал от Дюселдорф. Това е станало миналата година в края на октомври. Самолетът е стоял 8 дни, след което отново се е върнал в Дюселдорф.  

Освен основни технически прегледи, преди излитане всеки самолет минава и така наречения „чек”. Той гарантира безопасността на полета. „Техническият състав оглежда самолета, извършват се задължителните предполетни проверки”, обясни Ростислав Бъчваров.  При явяването на екипажа, обикновено командира или втория пилот, а понякога  и двамата оглеждат самолета.

„По същия начин след приключване на полета в така наречения бордов дневник, екипажът нанася информация за проблемите по време на полета от техническо естество", обясни още Бъчваров. 

След кацане и сваляне на пътниците техниците отново правят задължителни прегледи. „Тогава започва отстраняването на евентуално наличие на дефекти, отбелязани в дневника”, уточни Бъчваров. Освен това на определен брой кацания и работа на двигателите се правят задължителни проверки и всичко се отбелязва в досието на самолета.

Кой е Андреас Любиц?

Говорител на Lufthansa потвърждава, че вторият пилот на полет 4U9525 е работил за авиокомпанията от септември 2013 г. Пилотът е имал 63...

„Техническият състав, който обслужва самолета, също трябва да бъде лицензиран. Те минават на съответното обучение за всеки тип самолет”, обясни Бъчваров. Въпреки инцидентите във въздуха статистиката е категорична: вероятността да загинеш в самолетна катастрофа е 1 към 25 милиона.

По-рано днес френските разследващи органи съобщиха, че най-вероятно вторият пилот на самолета умишлено е разбил машината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа