Правителството на Франция оцеля

37586
Правителството на Франция оцеля
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството на Франция оцеля след вот на доверие в парламента. В края на гласуването премиерът Манюел Валс получил желаните резултати – 269 гласа в подкрепа на правителството му срещу 244 против. Но обсаденият социалистически кабинет на президента Франсоа Оланд изгуби своето абсолютно мнозинство в парламента, като някои от несъгласните депутати се въздържаха от правото си на глас. Но преодолявайки парламентарния вот на доверие управляващата партия избягна политическа и икономическа криза, засега.

В обръщението си пред законодателния орган минути след оповестяването на резултатите, Валс обеща да продължи с прокарването на предлаганите икономически реформи през оставащата част от петгодишния мандат на правителството.

Франция забрани нейни граждани да стават джихадисти

Френският парламент одобри снощи законопроект, който предвижда забрана граждани на Франция да напускат страната с намерение да се при...

Но проблемите пред Валс, и Оланд, са далеч от приключили. Държавата се бори със застой в икономиката и рекордна безработица, а Оланд е най-непопулярният държавен лидер в модерната история с 13% одобрение след избирателите.

Дори френските граждани, които с гласовете си поставиха Оланд на поста, като 61-годишната Зулика Бен Брахим – според която правителството трябва да обърне внимание на високата безработица сред младите и да помогне на възрастните хора като нея, настояват за промени.

Председателят на Народното събрание Кристиян Жаков, от опозиционната партия Съюз за народно движение, каза, че дните на премиера Валс са преброени, обещавайки да се бори с правителството във всички сфери. По думите му, само по един въпрос френските политици са обединени, а именно борбата срещу ислямските екстремисти.

Гласуването се проведе ден след като президентът Франсоа Оланд беше домакин на международна конференция за ситуацията в Ирак, на която нации обещаха да активизират борбата срещу движението „Ислямска държава”. Оланд отбеляза точки във външната си политика, включваща военни кампании за спиране на кръвопролитията в Мали и Централноафриканската Република, но изглежда това е всичко.

Франция се включва в разузнавателните полети над Ирак

Франция се присъедини към Великобритания в извършването на разузнавателни полети в подкрепа на американската въздушна кампания срещу дж...

Президентът се очаква да очертае своята стратегия за страната по време на пресконференция в четвъртък. А до края на седмицата му предстоят и други изпитания, защото в петък рейтинговата агенция „Мудис” може да понижи суверенния рейтинг по дълга на Франция. А в неделя бившият президент Никола Саркози, един от политическите съперници на Оланд, се очаква да оповести завръщането си в политиката.

Voice of America

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com