Преди Великден - Русия и Украйна спорят и заличават история

11518
Преди Великден - Русия и Украйна спорят и заличават история

И преди един от най-светлите християнски празници - Великден, Русия и Украйна не спират с нападките.

Русия обвини Украйна в тоталитаризъм по повод на това, че Киев забрани всички съветски символи и названия.

"Украйна се опитва да пренапише историята. Киев използва истински тоталитарни методи, като премахва свободата на медиите, личните убеждения и мнение. Забраната само ще увеличи напрежението между Киев и опълченците (проруските сепаратисти) в Донбас", се казва в съобщение на външното министерство на Русия, пише БГНЕС.

В четвъртък парламентът на Украйна прие забрани употребата на всякакви символи и названия от съветската епоха, както и от времето на нацистката окупация. По този начин Киев иска да затвори страницата на миналото, свързано с трагичните времена от Втората световна война и доминацията на Москва от съветската и постсъветската епохи.

Мярката, приета бързо и след кратък дебат, обаче стана обект на критика от Русия. Москва е на мнение, че забраната ще провокира ново напрежение между централната власт в Киев и сепаратистите в Донбас. "Забраната е плод на националистическа идеология. Това е опит за изличаване на колективната памет на милиони украинци, предателство към милиони ветерани от Великата отечествена война", категоричен е Кремъл.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко обяви напълно сериозно, че Съветският съюз нямало да спечели Втората световна война без Украйна.

"Нямаше да спечелят Втората световна война без помощта на Украйна. Няма две мнения по въпроса. Иначе можем да спорим дали войната би избухнала, ако през 1939 г. Кремъл не бе подписал с Германия печално известния пакт "Молотов-Рибентроп", заяви Порошенко по време на своя визита в Одеса.

Коментарът на Порошенко бе по повод неотдавнашно изказване на руския президент Владимир Путин, че Русия е щяла да победи във Втората световна война и без помощта на Украйна. "Войната бе спечелена от Русия. Ако погледнете статистиката, ще видите, че над 70% от загиналите съветски войници са именно руснаци", заяви пред декември Путин по време на среща с рокерите от "Нощни вълци".

"Русия се опитва да приватизира нашата обща борба с нацизма, което е недопустимо. 40% от загиналите съветски войници във Втората световна война са украинци. Това е наша обща победа в борбата за свободата на Европа", каза украинският премиер Арсений Яценюк в Берлин на съвместна пресконференция с немския канцлер Ангела Меркел.

Отложиха преговорите между Русия и Украйна за газа

Преговорите между Русия и Украйна по дългосрочна сделка за доставка на газ, които се провеждат с посредничеството на Европейския съюз с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа