Предлагал ли е Путин Полша и Русия да си разделят Украйна?

26325
Предлагал ли е Путин Полша и Русия да си разделят Украйна?
Снимка: Gettyimages

Бившият министър-председател на Полша Доналд Туск отрече руският президент Владимир Путин да е предлагал Русия и Полша да си поделят Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Оригиналното твърдение направи бившият министър на външните работи Радослав Шикорски в интервю за уебсайта "Политико". То предизвика голяма шумотевица в Полша. Впоследствие Шикорски се опита да се отрече от него, заявявайки, че паметта му го е подвела.

Европа да не позволява агресия срещу Украйна, поиска Доналд Туск

Полският премиер Доналд Туск поиска Европа, а и светът, да дадат ясен сигнал, че не са съгласни с агресията срещу Украйна. Лидерът заяв...

Според казаното от Шикорски предложението било направено на лична среща между Туск и Путин в Москва през 2008 г. Бившият премиер заяви днес в ефира на радио ТОК ФМ, че Путин никога не му е предлагал подобно нещо, информира БТА.

В сряда вече бившият грузински президент от периода 2008-2014 г. Михаил Саакашвили заяви за полската телевизия TVN24, че Путин наистина е направил такава оферта на Туск и че е казал подобни неща и на лидерите на Румъния и Унгария.

"Той (Путин - бел.ред.) ми каза и че трябва да се направи нещо във връзка с Молдова и че НАТО не може да защити балтийските държави", добави бившият грузински лидер. Според полския сайт Thenews.pl Саакашвили казал, че "руският президент Владимир Путин преди няколко години е предложил да раздели Украйна между лидерите на Полша и други страни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа