Предсрочни парламентарни избори в Словения

14108
Предсрочни парламентарни избори в Словения
Снимка: Getty Images/Guliver

Предсрочни парламентарни избори, които се очаква да доведат до значително обновяване на политическата сцена, се провеждат днес в Словения.

В надпреварата за депутатски места участват 15 партии и коалиции. Според прогнозите, главната битка е между левоцентристката "Партия на Миро Церар", основана едва през юни тази година, и Словенската демократическа партия на бившия премиер Янез Янша, който е в затвора за корупция.

Миро Церар, син на прославения югославски гимнастик, два пъти олимпийски шампион Мирослав Церар, е сред най-влиятелните юристи в страната.

Анализаторите смятат, че гражданите на Словения, изтощени от една от най-сериозните политически и икономически кризи в историята на страната, ще поискат да видят начело на изпълнителната власт нова фигура, която може да бъде и Церар. От конкретните действия, които се очакват от него, на първо място е премахването на непопулярните решения на предишното правителство за приватизацията на редица големи национални компании, включително телекомуникационния оператор Telekom Slovenije.

Другият фаворит е консервативната опозиция Словенска демократическа партия, която обещава намаляване на данъците за гражданите и фирмите, обявява се за "отговорна приватизация" и оттегляне на държавата от икономиката. Значителна част от предизборната си кампания партията посвети на защита на името на своя лидер Янез Янша. Той беше два пъти начело на словенското правителство - 2004-2008 и 2012-2013 г. и остава един от най-популярните политици в страната. Сега излежава двугодишна присъда за вземането на подкуп при сключването през 2006 г. на договор за 278 милиона евро с финландската компания Patria за закупуването на 135 бронетранспортьора за словенската армия. Янша категорично отхвърля обвиненията, твърдейки, че делото е политически мотивирано.

Стойнев не вижда битка в БСП, иска спасение на всички пари на държавни фирми в КТБ

Възприемам надпреварата за председателския пост като едно съревнование, в което се надявам да няма пострадали. Това заяви посоченият от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com