Премиерът на Швеция подаде оставка

10187
Премиерът на Швеция подаде оставка

Министър-председателят на Швеция Фредрик Рейнфелд е  депозирал днес оставката си пред председателя на парламента Пер Вестерберг. Това се случва след поражението на партията на Рейнфелд на вчерашните избори. Информацията съобщава БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

"Мога да кажа само, че премиерът Рейнфелд депозира оставката си - своята и на правителството си", каза Вестерберг пред журналисти в парламента.

Смяна на властта в Швеция, крайнодесните с пробив

Лидерът на крайнодесните Шведските демократи Джими Окесон (Jimmie Åkesson) заяви в неделя вечерта, че партията му е сега е "гос...

По предварителни данни на избирателната комисия опозиционните партии (Шведска социалдемократическа работническа партия, Лява партия и Партия на зелените) печелят пред управляващия алианс на Умерената коалиционна партия, Народната партия - либерали, Християндемократическата партия и Партията на центъра) с 43,8% от гласовете срещу 39,3 на сто. Окончателните резултати ще бъдат обявени, след като станат  известни резултатите от гласуването на шведите в чужбина.

Рейнфелд ще остане начело на преходно правителство до сформирането на нов кабинет.

Вестерберг каза, че той и тримата заместник-председатели на парламента ще се срещнат утре с партийните лидери, за да започнат преговори на кого да се възложи съставянето на ново правителство, отбелязва ДПА.

Основният претендент за премиерския пост е водачът на социалдемократите Стефан Льовен. Последният заяви днес, че се надява да сформира правителство със Зелените и може би с Лявата партия. Риксдагът (парламентът) е във ваканция и ще се събере в края на септември.

В Швеция стягат кралска сватба

Шведският кралски двор обяви сватбата на 35-годишния принц Карл Филип и неговата 29-годишна приятелка София Хелквист, предаде БГНЕС. ...

Досегашният финансов министър и близък довереник на Рейнфелд - Андерс Борг, обяви днес, че няма да се кандидатира за водач на консервативната Умерена партия и ще напусне политиката. Признавайки изборното си поражение Рейнфелд, каза, че ще се оттегли от ръководната позиция в партията през пролетта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа