Приятелката на Шарб обвини френската полиция за случилото се

24981
Приятелката на Шарб обвини френската полиция за случилото се
Снимка: Getty Images/Guliver

Изключително емоционално интервю даде приятелката на загиналия главен редактор на "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние. Жанет Буграб, която беше министър на младежта в правителството на предишния френски премиер Франсоа Фийон, говори в студиото на френската телевизия TF1.

"Не съм изгубила "Шарли Ебдо". Изгубих човек, когото обичам", каза Жанет Буграб.

Информацията за трета терористична атака в Париж се оказа фалшив сигнал

Възможно е да има трета атака във Франция, съобщи Sky News. На известния площад "Трокадеро", който е една от големите туристически атра...

"Не съм тук да говоря като бивш секретар на Франсоа Фийон, а като спътник в живота на човека, убит от варвари. Републиката е виновна. Шарб имаше куража да публикува карикатурите на Мохамед, да брани вижданията си. Нападателите системно са били защитавани от полицията. Имало е послания с омраза към него и никой не се е изправил да ги защити. Това е реалността", твърди Буграб.

"Кървавата баня е можела да бъде избегната и да не се налага да говоря сега. Обичах Шарб, възхищавах му се още преди да се влюбя в него, защото той беше упорит. Той усещаше, че животът не си струва особено, ако не се защитава някакъв идеал. Познавате ли хора, които са способни да умрат в защита на своите виждания? Не, защото те вече умряха. Те току-що бяха убити", заяви приятелката на Шарб.

Междувременно заподозреният в кризата със заложниците в Източен Париж мъж Амеди Кулибали лично познава Шериф Куаши, който е заподозрян за атентата в редакцията на „Шарли ебдо” в сряда, предаде AFP. Кулибали е добре познат на френската полиция още от 2010 година, когато е взел участие в опит за бягство от затвор в страната. Другата заподозряна - Хаят Бумедине, е съпруга на Кулибали. И двамата добре познават братята Куаши, а Кулибали вече е поискал те да бъдат освободени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа