Проруските сепаратисти тръгват срещу Мариопул

24095
Проруските сепаратисти тръгват срещу Мариопул
Снимка: Getty Images/Guliver

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко обяви, че е наредил офанзива срещу пристанищния град Мариупол, който все още е под контрола на киевското правителство и преди това бе подложен на ракетен обстрел.

Украинското правителство обвини за стрелбата сепаратистите. Те отричат да имат общо с ракетното нападение и го определят като провокация от страна на властите в Киев. Не е ясно защо тогава има офанзива от тяхна страна.

По последни данни броят на жертвите в Мариупол вече е 27 убити и 90 ранени, заяви представител на кметството на града. Заради това президентът на Украйна Петро Порошенко нареди на 25 януари, неделя, да бъде свикан Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО), за да бъдат набелязани и предприети допълнителни стъпки във връзка с внезапното влошаване на ситуацията в източната част на Украйна.

Междувременно Европейският съюз се обяви срещу обстрела на пристанищния град Мариупол в Източна Украйна и предупреди, че ескалацията в конфронтацията сериозно ще влоши отношенията с Русия.

Тази ескалация неизбежно ще предизвика сериозно изостряне на отношенията между ЕС и Русия, заяви в декларация върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Евросъюзът призовава Русия да прекрати всякаква подкрепа за проруските опълченци в Източна Украйна след решението им да предприемат офанзива срещу украинските сили, каза Могерини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа