Путин одобрява избора на Столтенберг за генерален секретар на НАТО

22531
Путин одобрява избора на Столтенберг за генерален секретар на НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин приветства избирането на бившия норвежки премиер Йенс Столтенберг за генерален секретар на НАТО.

Путин каза, че двамата са в "много добри отношения", но че от Запада зависи подобряването на отношенията с Русия, предаде БТА.

НАТО засилва сухопътните, морските и въздушните си части в Източна Европа

Напрежението около кризата в Украйна не стихва. Днес от НАТО обявиха, че Алиансът ще засили сухопътните, морските и въздушните сили в И...

В интервю за държавната телевизия "Россия" руският държавен глава заявява, че избирането на Столтенберг за шеф на НАТО, който пост той ще заеме през октомври, би могло да подобри отношенията между Русия и Алианса. "Смятам, че няма  нещо, което би попречило на нормализацията и нормалните отношения със Запада", твърди той и продължава: "Това не зависи от нас. Или по-скоро не само от нас. Това зависи от нашите партньори".

В интервюто Владимир Путин не посочва какви
конкретни стъпки би трябвало да предприеме Запада, за да се затоплят отношенията.

Само преди два дни Путин изстреля словесен залп по адрес на сегашния генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Руският президент го обвини, че е записал техен разговор преди време и го е дал на медиите. От НАТО официално опровергаха твърденията на Путин.

Столтенберг застава начело на Алианса след като загуби изборите за нов мандат начело на Норвегия. Той се прочу с иновативната си изборна кампания - караше такси и разпитваше хората в него за политиката си. Впоследствие се оказа, че "клиентите" му всъщност били платени актьори, а Столтенберг е нарушил законите в страната, защото е карал такси без специално разрешително, каквото е необходимо в Норвегия.

Вигенин: Няма да има война между НАТО и Русия

Не се готвим за война и не смятам, че ще има такава между НАТО и Русия. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в пре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа