Путин отсече: Ще спираме "Южен поток", България да си търси компенсации от ЕС

64362
Путин отсече: Ще спираме "Южен поток", България да си търси компенсации от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

При сегашните условия Русия не може да продължи реализацията на Южен поток, заяви руският президент Владимир Путин след срещата с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Руският президент заяви, че заради спирането на проекта България ще трябва да си търси компенсации от Европейския съюз. България се лишава от 400 млн. евро годишно, които иначе би получавала като транзитни такси, каза Путин, цитиран от РИА Новости.

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", уточни той, предаде ИТАР-ТАСС.

Яценюк: В България и Молдова победиха проевропейските сили, "Южен поток" е ненужен

Победата на проевропейските партии на парламентарните избори в България и Молдова ще направи проекта "Южен поток" ненужен, смята украин...

Смятаме, че позицията на Европейската комисия не беше конструктивна. И ако Европа не желае "Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен, подчерта Путин, предаде БГНЕС. "Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", каза още той. Според него самият факт, че Русия ще бъде принудена да изнася своите ресурси за други пазари и в резултат на това Европа няма да получи тези обеми от Русия, не отговаря на икономическите интереси на Европа и нанася щети на нашето сътрудничество.

Русия не може да започне строителството на морската отсечка от газопровода, да достигне българския бряг и да спре. "Това е нелепо, мисля, че всички го разбират", отбеляза Путин, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа своето участие в този проект. Той също така благодари на турските партньори за подкрепата, която те са оказали за осъществяването на "Южен поток".

За последно Владимир Марков, член на Управителния съвет на "Газпром", каза, че строежът на морската част на "Южен поток" трябва да започне през декември тази година. Купени бяха 300 хил. тона тръби, които бяха разтоварени на пристанище Варна. Газопроводът трябваше да пренася 63 млрд. кубични метра годишно, като досега общата цена на газопровода достигна 23,5 млрд. евро. Само в България отсечката стартира 1,8 млрд. долара и стигна до почти 4 млрд. евро.

Алтернативата на "Южен поток"

Словакия предлага нов тръбопровод, алтернатива на "Южен поток"

Словакия предлага нов тръбопровод, който да свърже Украйна с Румъния и България, и да снабдява Югоизточна Европа, избягвайки "Южен пото...

По време на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, Путин уточни, че Русия ще увеличи "по молба на турските ни партньори" газовите доставки с 3 млрд. кубични метра газ годишно. Това ще стане по "Син поток".

За целта е договорено и разширение на капацитета на "Син поток" - с нов тръбопровод, за пренос на 63 млрд. куб. метра годишно. Според доста експерти именно "Син поток" е пречка за "Южен поток", защото при добра връзка между България и Турция "Южен поток" е безпредметен. Путин обаче даде да се разбере, че Москва е била напълно готова да започне изграждането на още един тръбопровод за осигуряването на потребностите на турската икономика от синьо гориво и да създаде на границата допълнителен газов хъб. На практика новата тръба покрива капацитета, който се готвеше за "Южен поток".

Само преди половин месец и Италия обяви, че "Южен поток" вече не й е приоритет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа