Путин предпочете Армения пред Турция

12441
Путин предпочете Армения пред Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия е направила своя избор между Анкара и Ереван, президентът Владимир Путин ще отиде на церемониите за 100 г. от арменския геноцид, пишат турските медии днес, като се позовават на съобщения от Кремъл, предаде БГНЕС.

Руският президент е отхвърлил поканата на Реджеп Ердоган за участие в тържествата за годишнината от битката при Галиполи в Турция, насрочени за 24 април – ден, в който се отбелязва арменският геноцид. Той е потвърдил, че приема поканата на арменския си колега Серж Саркисян за въпросната дата. Според официалното съобщение от Кремъл, лидерите на Русия и Армения ще обсъдят двустранните отношения, Евразийския икономически съюз, регионалната интеграция и глобални въпроси. В Ереван Путин ще се срещне и с френския президент Франсоа Оланд, което се потвърждава и от съобщение на Елисейския дворец, и от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Кризата в Украйна, предоставянето на френските военни кораби на Русия и двустранните отношения са сред темите на срещата Путин – Оланд.

Путин предпочете Ереван, праща в Анкара четвъртата по ранг личност в Русия – председателя на Долната камара на Думата Сергей Наришкин, който миналата седмица е заявил това на председателя на турския парламент Джемил Чичек. Електронните издания в Турция акцентират на възможността на 24 април руският парламент да приеме решение, свързано с "така наречения арменски геноцид". В края на март т.г. Наришкин посети Ереван и потвърди както предстоящото включване на Путин в церемониите за 100-годишнината от арменския геноцид, така и готвената от Думата декларация за историческия факт. На 14 април 1995 г. и на 22 април 2005 г. Долната камара на руската Дума прие подобни декларации. Турското външно министерство обаче тогава реагира остро и със своя декларация осъди решението на Русия, като подчерта, че е недопустимо поведение от страна на властите да напомнят за взаимната агония на турци и арменци с изопачаване на събитията.

Арменският президент Саркисян ще бъде на Червения площад в Москва на 9 май за 70 г. от победата над нацистка Германия, но Реджеп Ердоган още не е взел решението си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа