Путин за САЩ, ЕС, ФИФА и тероризма

9958
Путин за САЩ, ЕС, ФИФА и тероризма

В пространно интервю за швейцарската медия RTS президентът на Русия Владимир Путин коментира най-актуалните въпроси от световната политика.

"Русия не иска конфронтация, но ще защитава своите интереси. Това, към което се стремим, е стратегически баланс на силите по целия свят. За военна заплаха от страна на Русия говорят или недобросъвестни хора, или такива, които разбират зле международната ситуация", заявява руският президент.

"Надпреварата във въоръжаването започна в момента, когато САЩ излязоха от договора за противоракетна отбрана и започнаха да създават своя собствена система за противоракетна отбрана, като част от глобална система за стратегическа отбрана. И тогава ние заявихме, че сме принудени да предприемем съответните мерки, за да съхраним стратегическия баланс на силите".

"Дори американските наблюдатели са на мнение, че в политиката на САЩ е налице имперски уклон, което вреди на самите Съединени щати. Позицията ми не е продиктувана от някакъв антиамериканизъм. Уважавам и се отнасям с голяма любов към САЩ и американския народ. Но едностранните действия на Вашингтон и опитите за разпростиране на американската юрисдикция по цял свят са неприемливи и разрушителни за международните отношения".

"САЩ, разбира се, са велика страна. Създаденото за няколко столетия от американския народ е наистина впечатляващо. Но това не значи, че днешното ръководство на САЩ има право да прави каквото си пожелае по света, да хваща някого и да го тикне в затвора, действайки на принципа "който не е с нас, е против нас", подчертава Путин.

Руският президент призовава Европа към по-голяма независимост от САЩ. "Странна е необходимостта от съветване с Вашингтон при преговори от страна на Европа. Европа трябва да проявява по-голяма независимост и суверенитет", счита Путин, според когото САЩ се явяват и основните виновници за проблемите с имигрантите в Европа.

Коментирайки тероризма, Путин отбелязва, че отношението на Запада към ислямския екстремизъм напоследък е претърпяло коренна промяна. "Когато ние започвахме борбата срещу ислямския екстремизъм, сблъсквайки се с проблеми в Кавказ, с удивление констатирах, че не срещаме подкрепа, въпреки неоспоримите доказателства, че воювахме с представители на "Ал Кайда".

"Казвах на колегите си, включително и от Европа: "Не виждате ли какво се случва?" А те ми отвръщаха: "Да, виждаме, но не можем да ви подкрепим поради различни причини, вътрешнополитически и международни". "Добре", казвам аз. "Не ни подкрепяйте, но и не ни пречете". Сега виждам, че ситуацията е претърпяла промяна. Европа и САЩ осъзнаха реалната опасност от крайните проявление на радикализма и сами започнаха борба срещу него. Както казваме у нас в Русия: "По-добре късно, отколкото никога".

"Иначе ние много разчитаме, че ще водим диалог (с ЕС и САЩ) не само по този въпрос (за тероризма), но и по други въпроси - по урегулирането на ситуацията в Украйна, по икономически въпроси - и ще стигнем до приемливо за всички решение", изтъква президентът на Русия.

Путин коментира и корупционния скандал във ФИФА, очевидно предвид обстоятелството, че Русия ще е домакин на СП 2018. Според него Сеп Блатер е достоен за Нобелова награда. "Всички знаем каква е настоящата ситуация около г-н Блатер. Не вярвам на нито една дума по отношение на обвиненията в корупция срещу него. Хора като Блатер, ръководещи такива крупни международни спортни организации, заслужават само благодарност. Такива хора заслужават Нобелова награда".

Руският президент нарича "неприемлива" политиката на САЩ по отношение на ФИФА. "САЩ искат да вкарат в своите затвори чиновници на ФИФА, а с обвиненията в корупция трябва да се занимават прокуратурите на съответните страни", казва Путин, като отбелязва, че САЩ са били основен кандидат за домакинството на СП 2020, а най-близкият им съюзник Великобритания - за СП 2018. "А домакинствата спечелиха съответно Катар и Русия", подчертава Путин.

"Борбата срещу корупцията във ФИФА в този си вид ме кара да запитам: "Не е ли това продължение на борбата за домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 година?" Ако подозираш някого в престъпление, трябва да събереш необходимата информация и я предадеш в прокуратурата на съответната държава. Недопустимо е да искаш екстрадирането на някого, за да пъхнеш в своите затвори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа