Първоначални данни: Българи са арестувани за камиона с мъртвите мигранти в Австрия

5972
Първоначални данни: Българи са арестувани за камиона с мъртвите мигранти в Австрия
Снимка: Gettyimages

Трима души, по предварителна информация български граждани, са арестувани в Унгария във връзка със случая с откритите тела на имигранти в камион Австрия. Това потвърдиха от австрийската полиция, информира БНР.

Разследването е установило, че собственик на камиона е български гражданин от ливански произход. Товарният автомобил е бил паркиран на австрийската магистрала в продължение на 20 часа преди да бъде извършена проверка от полицията.

Румъния и Сърбия ще пазят заедно общата си граница

Поради огромния бежански натиск румънските власти взеха решение за сътрудничество със сръбската страна за гарантиране на сигурността на...

По-късно бе съобщено, че българин е един от двамата шофьори на товарния камион. Това уточни говорителят на австрийската полиция Ханс Петер Доскозил. Според него другият шофьор е бил с унгарски документи. Български гражданин, но от ливански произход е и собственикът на камиона, нает за нелегалния превод на бежанците. Самият камион е бил с унгарски регистрационни номера. Говорителят потвърди, че тримата са арестувани в Унгария.

Първоначално се е предполагало, че шофьорът е румънски гражданин, съобщи ТАСС, но румънските власти са опровергали твърдението.

От българското външно министерство заявиха пред Actualno.com, че не могат да потвърдят информацията за задържания или задържаните български граждани. Консулите ни работят на място и когато имат повече информация ще съобщим, казаха от Министерството на външните работи.

Самите бежанци били сирийци, както показват намерените в тях документи. Те били 59 мъже, 8 жени и 4 деца, включително момиче на годинка-две и три момчета на 8,9 или 10 годинки.

Над 70 е броят на загиналите мигранти в камион в Австрия

Над 70 е броят на загиналите мигранти, чиито тела бяха открити в камион с унгарска регистрация в Източна Австрия вчера, съобщи BBC, цит...

Телата на 71 души са открити в намерения на магистрала в Австрия камион с унгарска регистрация, съобщи по-рано Reuters, като се позова на австрийската полиция. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Най-вероятно по-голямата част от мигрантите са сирийци, като причината за смъртта им е задушаване.

Австрийски и унгарски следователи сформираха съвместна комисия за разследване на случая. В района бяха изпратени допълнително полицаи и войници за пресичане на рисковия нелегален трафик.

Първоначално бе съобщено, че между двадесет и петдесет души са открити мъртви в товарния автомобил, изоставен на магистралата край Парндорф.

ООН призова за по-решителни действия срещу трафикантите на хора в Европа. Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг заяви във връзка с трагедията в Австрия.

Защо заобикалят България?

"Няма опасност за България" е репликата, която облечените във власт хора най-често повтарят. Чуваме я при бежанския поток в съседна Мак...

"Очевидно е, че бизнесът на трафикантите се разпростира от Средиземно море и към магистралите на Европа. За тези хора човешкият живот няма значение. Бизнесът им се определя от търсенето и печалбата. Това е бизнес, който не зачита по никакъв начин човешкия живот", каза снощи във връзка с трагедията в Австрия говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Мелиса Флеминг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа