Растящият брой загинали бежанци в Средиземно море тревожи ООН

46828
Растящият брой загинали бежанци в Средиземно море тревожи ООН

Агенцията за бежанците на ООН призова Европа за спешни действия за спиране на растящия брой загинали в открито море бежанци и емигранти, след като над 260 души са загинали или са обявени за изчезнали само през последните десет дни при опит за преминаване на Средиземно море с цел да достигнат до Европа.

Оцелелите разказват за обезпокоителни инциденти на масово удавяне, задушавания и предполагаеми множествени намушквания, се казва в изявление на Върховен комисариат на ООН за бежанците (UNHCR), разпространено в Женева. Мрачните данни показват, че загиналите в открито море от началото на годината са около 800 души, а през 2013 г. са били общо 600, а година по-рано 500.

Германия няма да връща бежанци в България

Германия няма да връща бежанци от територията обратно в България, обяви председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпан...

Смъртта на 260 души за по-малко от десет дни, при най-ужасяващите обстоятелства, е доказателство, че кризата в Средиземно море се засилва. Европейците трябва да предприемат спешни действия за спиране на тази катастрофа да не стане по-лоша през втората половина на 2014 година”, каза Антониу Гутериш, върховен комисар на ООН за бежанците.

Трагедиите бележат усилващата се криза по европейското крайбрежие, след като много от бягащите от Еритрея, Сирия и други страни, разкъсвани от насилие, търсят сигурност в Европа, като рискуват своя живот в открито море в ръцете на контрабандисти.

Над 75 000 бежанци и емигранти са пристигнали в Италия, Гърция, Испания и Малта по море през първата половина на 2014 година, или с 25% повече от онези 60 000 извършили същото пътуване за цялата 2013 година, и над три пъти 22500-те достигнали бреговете им през цялата 2012 г.

Италия е приела най-голям брой пристигащи (63 884), следвана от Гърция (10 080), Испания (1 000) и Малта (227). Други 21 000 бежанци и имигранти за пристигнали в Италия след 1 юли. Голям брой от тях идват от Еритрея, Сирия и Мали. Повечето потеглят от Северна Африка, и най-вече от Либия.

Огромен брой от тях са деца – близо 11 000 – и около 6 500 от тях, главно от Еритрея, са сами или отделно от семействата си.

Бежанците не искат земеделска работа

Около 15 трудови борси са организирани за бежанците от „Военна рампа” досега. Но работните места остават незаети. Най-нежел...

Само за 19-20 юли италианските и малтийските власти, заедно с няколко търговско кораба, са спасили 8000 души.

Гутериш похвали Италия и Малта за усилията им, но каза, че европейските държави трябва да засилят своята помощ. Той призова правителствата да подсилят спасителните операции, да предоставят бърз достъп до процедурите за получаване на убежище на нуждаещите се от защита и да предложат законни алтернативи на опасното плаване по море.

Спасените бежанци и емигранти съобщават, че са предавали спестяванията си на контрабандистите, за да пътуват в негодни за плаване и претъпкани лодки, натъпкани в пространство от няколко метра без вода, храна или спасителни жилетки.

Пътуването може да отнеме между един и четири дни, в зависимост от времето, морето и състоянието на лодката. При няколко инцидента хората са се намирали в плавателните съдове в продължение на две седмици, преди да бъдат спасени.

Ройтерс

Amnesty International организира утре акция в София в подкрепа на бежанците

В петък, 18 юли 2014 г., 80 активисти на Amnesty International от 30 държави ще се съберат в центъра на София за изненадваща акция в по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com